Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 11. srpna 2023

Jak získat a udržet dostatečný počet zdravotních sester: 7 klíčových strategií

dnešním rychle se měnícím zdravotnickém prostředí je získávání a udržení kvalifikovaných sester klíčové pro úspěch jakékoliv zdravotnické instituce. Zde je sedm strategií, které mohou pomoci...

1. Zaměřte se na kulturu péče...

Kultura péče a ocenění je klíčová pro udržení a nábor sester. To znamená vytváření prostředí, které podporuje profesní růst, poskytuje flexibilitu v rozvrhu a ukazuje, že zdravotnická instituce se opravdu stará o své zaměstnance. Když se sestry cítí oceněné a podporované, jsou pravděpodobněji spokojené se svou prací a méně pravděpodobné, že odejdou. To může zahrnovat pravidelné ocenění výkonu, týmové aktivity pro budování soudržnosti a poskytování konstruktivní zpětné vazby.

2. Investujte do vzdělání...

Mnoho mladých sester je dychtivých se učit. Poskytnutí možností pro pokračující vzdělání a certifikaci může být silným nástrojem pro nábor a udržení sester. To může zahrnovat nabídku školení na pracovišti, podporu pro další studium nebo dokonce pomoc s placením školného. Instituce mohou také vytvářet partnerství s místními univerzitami a vysokými školami, aby poskytly sestrám příležitosti pro další vzdělání a rozvoj.

3. Vytvořte konkurenceschopné balíčky kompenzací...

Plat je samozřejmě velmi důležitý, ale mnoho sester hledá více než jen finanční odměnu. Flexibilita v rozvrhu, dobrý balíček výhod a ocenění mohou být stejně důležité. Zdravotnické instituce by měly pravidelně přezkoumávat své balíčky kompenzací a ujistit se, že jsou konkurenceschopné v porovnání s ostatními institucemi. To může zahrnovat zdravotní pojištění, penzijní příspěvky, placené dovolené a další výhody.

4. Podporujte komunitní nábor...

Zdravotnické instituce by měly aktivně hledat potenciální sestry ve svých komunitách a podporovat je v jejich cestě k ošetřovatelství. To může zahrnovat partnerství se školami a univerzitami, nabídku stáží a pracovních příležitostí pro studenty ošetřovatelství nebo dokonce podporu pro lidi, kteří se chtějí přeorientovat na kariéru v ošetřovatelství. Instituce mohou také hostit veletrhy zaměstnanosti a informační sezení, aby informovaly potenciální kandidáty o příležitostech v ošetřovatelství.

5. Vedoucí pracovníci by měli být vzorem...

Vedoucí pracovníci by měli být vzorem pro kulturu péče, kterou chtějí vytvořit. To znamená, že oceňují a respektují svůj personál. Když vedoucí pracovníci projevují empatii a respekt, pomáhá to vytvářet pozitivní pracovní prostředí, které může pomoci přilákat a udržet kvalifikované sestry. Vedoucí pracovníci by měli také zahrnovat sestry do rozhodovacích procesů a poskytovat jim příležitosti k vedení, aby se cítily jako cenná součást týmu. Do vedoucích funkcí obecně by měli být vybíráni takoví pracovníci, kteří disponují nejen organizačními schopnostmi, ale také sociálními kompetencemi. Lidé, kteří jsou schopni poskytovat podporu svému týmu, mají cit pro týmovou dynamiku a emoční inteligenci. Až příliš často vidíme, že do vedoucích funkcí jsou vybíráni kariéristé, lidé komunikačně málo zdatní, či dokonce lidé s osobnostními problémy.  

6. Změna v přístupu lékařů k sestrám...

Je důležité změnit kulturu v zdravotnických institucích, aby byl vztah mezi lékaři a sestrami více kolaborativní a respektující. Sestry jsou páteří nemocnice a měly by být respektovány za svou práci a odborné znalosti. Lékaři by měli být vedeni k tomu, aby sestry vnímali jako rovnocenné partnery v péči o pacienty.

7. Sestry jako lídři...

Sestry by měly být také zahrnuty do leadershipu nemocnice. Mají jedinečný pohled na péči o pacienty a mohou přinést cenné nápady a perspektivy. Poskytnutí sestrám příležitostí k vedení a zvát je ke konzultacím, může také pomoci zvýšit jejich spokojenost s prací a závazek vůči instituci.

Získávání a udržení kvalifikovaných sester je klíčové pro úspěch jakékoliv zdravotnické instituce. Implementací těchto strategií můžete vytvořit prostředí, které přiláká a udrží ty nejlepší talenty v oblasti ošetřovatelství.



Ilustrační foto: Pixabay/scottish guy