Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 26. března 2018

Milí pacienti - do zdravotníků se nekope, raději se zajímejte

Milí pacienti,

v posledních dnech se v médiích objevují zprávy o selháních zdravotníků, jako například případ v Ústí nad Labem, kdy lékař přivolal policii na matku, která na JIPce nechtěla opustit na noc své dítě, nebo případ předávkování dítěte paracetamolem v mostecké nemocnici. V souvislosti s těmito událostmi se zejména na Facebooku strhnula vlna velmi negativních až nenávistných reakcí. Na jednu stranu toto rozhořčení veřejnosti chápu. Lidé od nás, zdravotníků očekávají, že v případech, kdy je jim nejhůř, právě u nás najdou pomoc. A pak se stane tohle.
Milí pacienti, věřte, že my, zdravotníci, si pokládáme za velkou čest a výsadu, že nám každý den svěřujete do péče své zdraví a životy. Celá léta tvrdě studujeme, abychom vám mohli pomáhat a všechny vaše úspěchy nám činí obrovskou radost. Doprovázíme vás od vašeho narození a často jsme ti, kdo je vám na blízku i na konci vašeho života.

Proto mi věřte, že i nás v poslední době velmi trápí, že se dostáváme stále častěji do situací, ve kterých už vám prostě nemůžeme poskytnout tak kvalitní péči, jakou bychom chtěli a jakou si zasloužíte. V posledních letech jsou zdravotníci stále častěji nuceni pracovat v naprosto  nevyhovujících personálních podmínkách. Chaos ve zdravotnickém školství a náročná práce za nepřiměřeně nízkou mzdu mají za následek, že do zdravotnictví přichází málo kvalitních lidí a ti stávající odcházejí. A tak je běžné, že např. na LDNkách se starají v noci o 30 ležících či zmatených pacientů dva lidé. V nemocnicích chybí lékaři a tak pracují s mnohahodinovými přesčasy a na odděleních je málo sester, tak se půl oddělení zavře a nebo jsou sestry nuceny pečovat o větší množsví pacientů, než je bezpečné.

Únava, stres, přetížení, to všechno je podhoubí pro vznik fatálních pochybení, která vás poškozují. A když k tomu dojde, ihned se toho chytnou senzacechtivá média a na Facebooku se pak dočítáme jak se doktoři hrozně chovají a že jsou sestry úplně blbé, když omylem podaly lék, který neměly. 

Milí pacienti. Věřte že zdravotníky to, že vám často nemohou pomáhat jak by chtěli, velmi mrzí. A tak bych vám chtěl říci, jestli by nebylo lepší, spíše než do nich na Facebooku kopat a spílat jim, se v nemocnici zeptat na to, o kolik lidí se sestra, nebo lékař, kromě vás stará. Jestli by nebylo lepší se zajímat o to, jestli se politici, které vy volíte, starají o to, zdali mají zdravotníci vytvořeny dobré podmínky k tomu, aby mohli využít svou odbornou erudici a měli čas na to, aby vám poskytli tu nejlepší možnou péči.

Bohužel, zatím to tak není. České zdravotnictví ve stavu, jaký je nyní, není bezpečné. O tom jak kvalitní a bezpečná péče v nemocnici je, vám neřeknou ani všechny ty akredirtace a známky kvality. To vám však odpovědní činitelé vykládat nebudou. Pro ně je zdravotnictví často jen velký byznys. Kvalitní nemocnici poznáte jedině podle toho, jak se vám sestřičky a lékaři věnují a jestli na vás mají čas a mají o vás aktivní zájem. O to, mít takovou nemocnici, se musíte zasadit vy sami, a to tak, že ve volbách hlasujete pro ty politiky, kteří se o to zasadí, nebo vyvíjíte tlak na ty stávající. 
Jde totiž o vaše zdraví.