Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 26. března 2018

Křeslo pro génia

Foto: NASA
Stephen Hawking, byl britský teoretický fyzik  a také jednou z nejvýznamnějších světových osobností přelomu 20.-21. století. Když nastoupil na studia na Oxfordskou univerzitu, začaly se u něj projevovat příznaky onemocnění, zvaného amyotrofická laterální skleróza. Ta jeho tělo postupně zcela paralyzovala a komplikace jej připravily o hlas. Přesto, že zůstal téměř bez možnosti pohybu i komunikace, stal se jednou z nejznámějších osobností vědy. Bylo to díky vyspělým technologiím.

Krutý osud...
 
Krátce po tom, když se Hawking zapsal na ke studiím na Oxfordskou univerzitu, začal na sobě pozorovat první příznaky onemocnění. To mu pak s definitivní platností bylo diagnostikováno, když mu bylo 21 let. Bylo mu řečeno, že mu nezbývá více, než 2-3 roky života. Předpověď lékařů se naštěstí nepotvrdila Hawking se dožil 73let. Přes to, že postupně přestával chodit a začal ztrácet vládu nad rukama, bojovník a duší sportovec Hawking nepřestával pracovat a udivovat svými geniálními myšlenkami celý svět. Osud jej však ani přes to nešetřil. V roce 1985, pří své návštěvě výzkumného centra CERN ve Švýcarsku onemocněl těžkou pneumonií a dostal se do ohrožení života, a protože hrozila neprůchodnost dýchacích cest, byli lékaři nuceni přistoupit k tracheotomii, při které Hawking přišel o hlas.

Technologie pro génia...
 

Foto: You Tube/Intel/Bloomberg
I přes to, že byl Hawking zcela paralyzován a ztratil schopnost mluvit, publikoval během svého života na 230 vědeckých prací a knih a stal se také celebritou popkultury světového formátu. Jak to dokázal? Téměř zcela paralyzovanému vědci pomáhala se světem komunikovat špičková technologie.
 
Jak jeho nemoc postupovala, musela se zdokonalovat také technika, kterou Hawking používal. Od obyčejného kolečkového křesla, po křeslo elektrické. Od zastaralého hlasového syntetizátoru, který měl ještě ke všemu americký přízvuk, po vysoce sofistikovaný hlasový syntetizátor s nezaměnitelnou intonací. Tento moderní hlasový syntetizátor značky VoiceText vyvinula společnost NeoSpeech a Hawking ho používal od roku 2004. Na sklonku svého života, měl Hawking k dispozici supermoderní elektrické křeslo (vlastně používal dvě křesla, ze kterých jedno bylo záložní), Permobil C350, s mnoha možnostmi polohování, dojezdem 35km a maximální rychlostí 10km/h. Šlo v podstatě o prototyp, sponzorský dar společnosti Intel. Své první elektrické křeslo Hawking ovládal prsty pravé ruky. Stejně tak ovládal rozhraní software na obrazovce svého počítače. Později ztratil i tuto schopnost a rozhraní počítače a vlastně všechny funkce vozíku ovládal pomocí čidla, snímajícího pohyby jeho tváře. Posledním řídícím počítačem, který Hawking používal byl tablet Windows PC, se speciálním interface ACAT od Intelu a klávesnici - tzv. EZ Keys. To vše umožňovalo jednoduché ovládání. Senzor na tváři detekoval pohyb jeho svalu pokaždé, když vybral nějaké z písmen. Je až neuvěřitelné, jak trpělivý musel Hawking být, když tak napsal několik knih a článků a vlastně pomocí klávesnice i mluvil. E-maily Hawking četl v programu Eudora a pro práci na internetu používal Firefox. Vědci Intelu pravidelně Hawkingovy systémy upgradovali dle jeho potřeb. Byl totiž napojen online na firemní cloud . Přednášky psal normálně ve Wordu a s přáteli komunikoval pomocí Skype.

Také díky technologii, která umožnila, aby svět nepřišel o jeho geniální myšlenky, mohl Hawking jednoho dne říci "Ve své mysli jsem volný".

Zdroj:
https://www.howitworksdaily.com/how-stephen-hawkings-wheelchair-works/
http://www.hawking.org.uk/the-computer.html