Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 5. března 2018

Umělou inteligencí proti náhlým úmrtím v nemocnici

Foto: U.S. NAVY
Společnost DeepMind, která se zabývá vývojem umělé inteligence, pracuje ve spolupráci s americkým Ministerstvem pro záležitosti válečných veteránů, na vývoji počítačového programu, který dokáže předpovědět pravděpodobný vznik a rozvoj nebezpečných komplikací zdravotního stavu ještě dříve, než k nim dojde.
 
Asi kolem 11% ze všech nemocničních úmrtí je způsobeno tím, že si nikdo včas nevšimnul prvních varovných známek, které předcházeli závažnému zhoršení zdravotního stavu pacienta. A tak společnost DeepMind, ve spolupráci s americkým Ministerstvem pro válečné veterány zahájilo vývoj speciálního software na bázi umělé inteligence, který bude v reálném čase veškerá data, přicházející od pacienta analyzovat a na jejich základě pak hledat možné známky zhoršování zdr. stavu. Software funguje na bázi expertního systému, který má v databázi na 700 000 anonymních záznamů různých fyziologických funkcí. Expertní systémy fungují v podstatě tak, že na základě nashromážděných dat, je systém schopen s určitou pravděpodobností předpovědět možný rozvoj komplikací.

Je například známý ten fakt, že pacienti po rutinních zákrocích, jako je třeba totální endoprotéza, jsou ve zvýšené míře ohroženi komplikacemi, jako je selhání ledvin, ke kterému dochází zdánlivě bez zjevných varovných příznaků. A právě v takovýchto případech by bylo využití systému prospěšné. Společnost DeepMind pracuje na tom, aby umělá inteligence varovala před selháním ledvin ještě dříve, než by k němu vůbec došlo.

Ještě si ale neodpustím to staré známé rčení, že sledujeme a léčíme pacienta... nikoliv jen přístroje :-)