Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

úterý 8. srpna 2023

Jak počet a vzdělání sester ovlivňuje šanci na přežití pacienta v nemocnici??

Když jako pacient vstoupíte do nemocnice, často si myslíte, že lékaři jsou ti, kteří rozhodují o Vašem osudu. Ale co když Vám řeknu, že zdravotní sestry také hrají stejně důležitou roli, možná i důležitější?

Více Pacientů = vyšší Riziko...

Jedna evropská studie zkoumala, jak počet pacientů, které sestra ošetřuje, ovlivňuje výsledky léčby. A výsledky? Každý další pacient, kterého sestra musí ošetřovat, zvyšuje riziko, že pacient zemře během 30 dnů po operaci o 7%. To je docela znepokojivé, že?

Vzdělání dělá rozdíl...

Ale nejen počet pacientů je důležitý. Studie také zjistila, že čím více sester má bakalářské vzdělání, tím lépe to vypadá pro pacienty. Konkrétně, za každých 10% sester s bakalářským titulem klesá riziko úmrtí pacienta o 7%. 

Představte si nemocnici, kde 60% sester má bakalářský titul a každá sestra pečuje o šest pacientů. Vaše šance na přežití by byla o 30% vyšší než v nemocnici, kde má bakalářský titul pouze 30% sester a každá sestra pečuje o osm pacientů.

Co to pro vás znamená?

Když příště navštívíte nemocnici, podívejte se kolem sebe. Kolik pacientů je na oddělení? Kolik sester je k dispozici? A možná se zeptejte, kolik z nich má bakalářský titul (nebo vyšší odborné vzdělání). Vaše zdraví a život může záviset na právě těchto faktorech.

Závěrem...

Zdravotní sestry nejsou jen "asistentky" lékařů. Jsou klíčovými hráči v péči o pacienty a mohou mít obrovský dopad na výsledky léčby. Investice do vzdělání a správného počtu sester v nemocnicích je nejen otázkou peněz, ale také otázkou života a smrti.

Foto: RDNE Stock project/Pexels

Literatura/Zdroj informací: 

Aiken LH, Sloane DM, Bruyneel L, et al. Nurse staffing and education and hospital mortality in nine European countries: a retrospective observational study. Lancet. 2014;383(9931):1824-1830. doi:10.1016/S0140-6736(13)62631-8