Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 19. července 2023

VÝZKUM - BEZPEČNOST, LIDSKÝ FAKTOR: Bezpečnostní kultura a týmové klima - Klíč k snížení poškození pacientů a úmrtnosti v nemocnicích

Výzkum publikovaný v Journal of Ergonomics přináší fascinující pohled na vztah mezi bezpečnostní kulturou, týmovým klimatem a snížením počtu pacientských poškození a úmrtnosti v nemocnicích. Tato studie, která byla provedena v 144 nemocnicích v USA v období let 2012-2018, ukazuje, že zlepšení v oblasti bezpečnostní kultury a týmového klimatu může vést ke snížení počtu pacientských škod o 14 % a snížení úmrtnosti v nemocnicích o 16 %.

Metodika a výsledky výzkumu...

Výzkumníci použili nástroj nazvaný Safety Attitudes Questionnaire (SAQ), který byl distribuován všem klinickým pracovníkům, včetně lékařů, před zavedením komplexního programu pro bezpečnost pacientů a vysokou spolehlivost v jedné dětské nemocnici. Data byla analyzována jak na úrovni celé nemocnice, tak na úrovni jednotlivých oddělení, lékařských sekcí a profesních skupin.

Výsledky ukázaly, že postoj k bezpečnosti se zlepšil v průběhu tří průzkumů, stejně jako postoj k týmové práci. Tato zlepšení byla doprovázeny statisticky významným poklesem v počtu škod na pacientech, vážných bezpečnostních událostí a úmrtnosti v nemocnicích, upravené podle závažnosti.

Důležitost týmové práce a komunikace...

Studie také zdůrazňuje, že existují rozdíly v názorech na bezpečnost a týmovou práci mezi lékaři a sestrami v rámci jednotlivých oddělení, přičemž hodnocení sester bývá často nižší. Tyto rozdíly však s časem klesají.

Tento výzkum tak potvrzuje, že zlepšení bezpečnostní kultury a týmového klimatu jsou spojeny se snížením počtu pacientských škod a úmrtnosti. Tato zjištění mohou sloužit jako podpora pro zlepšování bezpečnostních opatření v nemocnicích a pro zvyšování kvality péče o pacienty.

Zdroj:

Berry, Janet C. DNP, RN, MBA∗,†,‡; Davis, John Terrance MD‡,§; Bartman, Thomas MD, PhD‡,∥,¶; Hafer, Cindy C. MBA, MHA, CPHQ‡; Lieb, Lindsay M. BSH‡; Khan, Nadeem MD∗∗,¶; Brilli, Richard J. MD, FAAP, MCCM‡,§,¶,∗∗. Improved Safety Culture and Teamwork Climate Are Associated With Decreases in Patient Harm and Hospital Mortality Across a Hospital System. Journal of Patient Safety 16(2):p 130-136, June 2020. | DOI: 10.1097/PTS.0000000000000251 

https://journals.lww.com/journalpatientsafety/Abstract/2020/06000/Improved_Safety_Culture_and_Teamwork_Climate_Are.3.aspx

Foto: Pexels/Pixabay