Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

čtvrtek 24. srpna 2023

POLEMIKA: Nemocnice - Skladiště společenských problémů?

V poslední době se čím dál tím více nemocnice stávají místem, kde se řeší společenské problémy, které by neměly být jejich odpovědností. Všeobecné sestry, lékaři a další zdravotníci čelí stále častějším návštěvám opilců a narkomanů, kteří jsou přivezeni policií přímo z ulice. 

Tito pacienti často představují vážné riziko nejen pro sebe, ale i pro personál a ostatní pacienty. Agresivní chování, potenciální infekční onemocnění a nedostatečné hygienické návyky těchto pacientů zvyšují tlak na již tak přetížený zdravotní systém.

Problém však není jen v tom, že nemocnice musí čelit těmto náročným situacím. Skutečným problémem je, že nemocnice často nemají dostatečné prostředky a personální vybavení k tomu, aby mohly těmto pacientům poskytnout adekvátní péči a zároveň chránit svůj personál a ostatní pacienty.

Je třeba se ptát, proč je tato situace považována za normální? Proč je odpovědnost za řešení společenských problémů, jako je alkoholismus a drogová závislost, svěřena nemocnicím, které jsou již tak pod tlakem? 

Nemocnice by měly být místem, kde se lidé léčí a zotavují, nikoli místem, kde se řeší společenské problémy. Je třeba, aby se vláda a místní orgány začaly vážně zabývat tím, jak lépe řešit problémy s alkoholem a drogami, a poskytovaly adekvátní podporu a zdroje nemocnicím, které čelí těmto výzvám.

Je čas, aby se tato situace začala řešit na všech úrovních - od vlády až po místní orgány. Nemocnice by měly být místem léčby a uzdravení, nikoli místem, kde se řeší společenské problémy. Co vy na to? 

(foto: Pexels)