Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 12. července 2017

Proč je kariéra sestry dobrá pro chlapa...

Ošetřovatelství, nejen u nás, ale také ve světě, je historicky povolání, ve kterém dominují svým počtem ženy. I když počet mužů v ošetřovatelských profesích pomalu stoupá, přetrvává v oboru jakási jejich stigmatizace. Já nicméně věřím, že ošetřovatelství je obor, který je otevřený i pro muže a vstup mužů do oblasti ošetřovatelství, by měl být aktivně podporován. Takže, nyní si řekneme několik důvodů, proč je kariéra zdravotní sestry skvělým krokem pro muže.

Po nelékařském zdravotnickém personálu je velká poptávka...

V nemocnicích chybí stovky všeobecných sester. Všeobecná sestra je velmi vzácné zboží, zrovna tak, jako tomu bylo před lety například u IT specialistů. Odpovědným činitelům nyní, když se zavírají oddělení a kolabuje péče, začíná pomalu docházet, že by měli přijít s něčím, co oblast ošetřovatelství zaslouženě zatraktivní. Ano, zatím to dělají naprosto fušérsky. Raději se snižují požadavky na vzdělání, než aby se práce sester odpovídajícím, čili finančním způsobem, ocenila. A to je klíčový problém. 

Co se mužů týče, většina se pokládá za živitele rodiny a proto si hledá práci, která je oceněná tak, aby muži umožnila tuto svou roli plnit. Práce přetížené a podhodnocené zdravotní sestry tedy už z tohoto důvodu většinu mužů neláká. Ale to se změní. Nakonec totiž musí dojít k tomu, že práce sestry stoupne v ceně i z finančního hlediska, (protože je přeci jakýmsi ekonomickým zákonem, že čeho je málo a je to i žádané, to stoupá na ceně)

Takže já věřím, že práce vysoce kvalifikované a schopné všeobecné sestry, bude nakonec i zajímavě finančně ohodnocena. Dnešní generace prostě za pár korun dřít nebude. A nebude ani studovat, když pak nebudou mít vyhlídku na odpovídající plat vysokoškoláka (např..). Pokud tedy budeme chtít udržet naše zdravotnictví na vysoké úrovni a držet krok se světem, budeme si muset začít vážit vzdělání, kvalifikace a schopností. A to se projeví právě na mzdách. Věřím tomu, že systém, jak bude nastaven od září, stejně fungovat z dlouhodobého hlediska nebude. Chlapům v ošetřovatelství, kteří studují a nebo se ke studiu chystají doporučuji vystudovat normálně "vejšku". Víte, VŠ vzdělání vám nikdo nevezme, můžete dělat spoustu jiných věcí a nebo jít do zahraničí...

Muži byli v průběhu historie vždy sestrami...

Možná to teď vypadá, že příchod mužů do ošetřovatelství je nějaký nový trend, ale to není pravda. Muži byli zdravotními sestrami už od nepaměti. Například již ve starověkém Římě zajišťovali ošetřovatelskou péči o nemocné většinou muži. Ti byli známí pod jménem "nosocomi". A víte, že v druhé polovině třetího století, se během velké morové rány v Alexandrii o nemocné staralo bratrstvo, které si říkalo "Paraboláni"? Ani daleko později nebyli muži u lůžka nemocných žádnou výjimkou. V americké občanské válce se o raněné starali také většinou muži. A věděli jste, že držitel Nobelovy ceny Jean Henry Dunant, zakladatel Mezinárodního červeného kříže, byl ve svém mládí ošetřovatelem?

Postupem času však mužů v ošetřovatelských profesích začalo ubývat. Ty důvody jsou různé a jsou vždy poplatné době. V 19. a konec kocnců i dvacátém století, vidíme v medicíně, jakož i v jiných oborech velkou dominanci mužů. Navíc, sama medicína byla postavena nad samotnou péčí o nemocného. A tak lékař, muž, přebírá konečnou zodpovědnost za nemocného a jemu byla podřízena ošetřovatelka, žena, která měla v podstatě nižší postavení už tím, že je ženou. 

Ošetřovatelky měly tvrdou dřinu. V nemocnicích dokoce žily a při každém opuštění nemocnice musely žádat o povolení. Měly minimum soukromí, často je celý den od mnohalůžkových pokojů oddělovala jen plenta. Má to jistě hodně co dělat i s tím, že ošetřovatelskou péči v mnoha případech zajišťovaly sestry řádové.


Sestra muž, jako bonus...

V situacích, kdy jako pacienti vidíme sestru, tak to nejspíš znamená, že se necítíme zrovna nejlépe. Fyzické a emoční nepohodlí, člověk se v tom okamžiku cítí zranitelně. Je zajímavé, že mnoho mužů v této situaci/stavu, nechce být v přítomnosti žen. Mužská ješitnost? Nevím... Každopádně, mnoha chlapům, kteří jsou v nouzi, příjde vhod spíše chlapská pomoc a vnímají muže, jako sestru/ošetřovatele, jako jakýsi bonus v péči, a to už nemluvíme o ženách :-D. 

Až na situace, jako je třeba zavádění PMK, kdy je možné ženě, pokud vysloví to přání, zavolat k zavedení spíše kolegyni sestřičku, ženy vnímají přítomnost muže, sestry také spíše pozitivně. Je to takové zpestření pobytu v nemocnici. Muž, sestra své výsadní postavení pak může využít k tomu, aby si přízeň pacientů naklonil třeba tak, že řekne, "nebojte se, noční službu má chlap, tak jste v bezpečí" :-D. 


Ošetřovatelství, obor mnoha možností...

Ošetřovatelství je obor mnoha různých specializací. Anesteziologická sestra, chirurgická sestra, interní obory, management... Je toho hodně na výběr, v čem se můžete najít. Někoho láká spíše péče intenzivní, někoho zajímá problematika ran, nebo můžete být sestra vojenská, jiný je spíše sociálního zaměření, tak může dělat sestru komunitní atd. Ten výčet možností a oblastí, kterým se můžete profesionálně věnovat, je mnoho. Navíc, zatím stále existuje možnost akademického růstu. Jste-li studijní typ, klidně si časem uděláte i třeba PhD a pokud vám nevadí cestování, máte dnes jako sestra dveře otevřené do celého světa. Jak řekla jedna má kolegyně. Jako sestra, člověk vidí věci, které nejsou jen tak k vidění. Proto taky sestru jen tak něco nevyděsí :-D... Ošetřovatelství je dnes také do značné míry věc technická. Sestra-muž (jasně že i žena), by měl být vybaven schopností řešit problémy a také by měl mít něco, čemu říkáme "sociální kompetence". Je to prostě povolání pro mnoho talentů.


Pomůžete bořit stereotypy...

Co si budeme povídat. Stigmatizace mužů v ošetřovatelství stále existuje. Už to není jako dřív, ale přecijen se s ní setkáváme. Obrovský pracovní a intelektuální potenciál mužské části populace tak zůstává nevyužit. Přitom, větší množství mužů na pozicích sester v nemocnicích, by na pracoviště přineslo větší různorodost a nepochybuji ani o tom, že by to mělo i pozitivní dopady na zvýšení kvality péče. Ne, nemyslím tím, že by chlapi byly lepší, než holky... Spíš tím myslím, že muži by na pracoviště přinesli jiný pohled a často také jiný přístup. Rozohodně by to pomohlo ke zlepšení vzájemné spolupráce mezi lékaři a sestrami a ženám sestřičkám by to pomohlo v tom, že by p a r a d o x n ě nemocnice přestala být místem tak "patriarchálním", jako je tomu nyní.

Je tedy kariéra sestry dobrá pro chlapa? No, to si pište, že je!