Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 8. března 2023

TEORIE OŠETŘOVATELSTVÍ (2) - Dorothea Oremová

Teorie ošetřovatelství, autorkou které je Dorothea Oremová, je jednou z nejvýznamnějších teorií v oblasti ošetřovatelství. Tato teorie se zaměřuje na samostatnost pacientů a podporu jejich schopnosti se o sebe postarat. V tomto článku se dozvíte více o Dorothei Oremové, její teorii, jejím využití a přínosu pro moderní zdravotnickou praxi.

Kdo byla Dorothea Elizabeth Oremová...

Dorothea Oremová byla americká zdravotní sestra a teoretička, která se narodila v roce 1914 a zemřela v roce 2007. Vystudovala ošetřovatelství na Seton High School of Nursing v Baltimore a později získala bakalářský a magisterský titul na Catholic University of America v Washingtonu. Během svého působení v oblasti zdravotnického ošetřovatelství se zaměřila na výzkum a vývoj teorií, které by pomohly zlepšit kvalitu péče o pacienty.

Teorie...

Dorothea Oremová navrhla teorii samoobslužnosti, která se později stala známá jako teorie ošetřovatelství Dorothei Oremové. Tato teorie se zaměřuje na podporu samostatnosti pacientů a jejich schopnosti se postarat o sebe. Podle této teorie by měli být pacienti aktivními účastníky své péče a ošetřovatelé by měli pacienty podporovat v rozvoji jejich schopností a dovedností. Teorie ošetřovatelství Dorothei Oremové se skládá ze tří hlavních částí: modelu sebepéče, modelu deficitu sebepéče a teorie systémů ošetřovatelské péče.

Model sebepéče: se zaměřuje na podporu samostatnosti pacientů a jejich schopnosti se o sebe postarat. Podle této teorie jsou pacienti schopni plně se starat o sebe, pokud mají dostatek vzdělání, dovedností a prostředků.

Teorie deficitu sebepéče: se vztahuje k pacientům, kteří nemají schopnosti nebo prostředky pro péči o sebe. Podle této teorie by sestry měly pomáhat pacientům získat nezbytné schopnosti a dovednosti, aby mohli být co nejvíce samostatní.

Teorie systémů ošetřovatelské péče: se zaměřuje na organizaci ošetřovatelské péče a koordinaci mezi pacienty a zdravotnickým týmem. Podle této teorie by měli ošetřovatelé pracovat v rámci interdisciplinárního týmu a spolupracovat s ostatními zdravotnickými profesionály, aby zajistili komplexní péči pacientům.

Využití modelu v praxi...

Teorie ošetřovatelství Dorothei Oremové se využívá v mnoha oblastech zdravotnické péče, včetně nemocniční péče, domácí péče, paliativní péče a prevence nemocí. Tato teorie pomáhá zdravotnickým pracovníkům porozumět potřebám pacientů a podporovat jejich schopnosti se postarat o sebe. Ošetřovatelé mohou využít tuto teorii k rozvoji individuálních plánů péče pro pacienty a k zajištění komplexní a kvalitní péče.

Budeme si tedy pamatovat že....

Teorie ošetřovatelství Dorothei Oremové je jednou z nejvýznamnějších teorií v oblasti zdravotnického ošetřovatelství. Tato teorie se zaměřuje na podporu samostatnosti pacientů a jejich schopnosti se postarat o sebe. Využití této teorie pomáhá zdravotnickým pracovníkům poskytovat individuální a kvalitní péči pacientům.

Použité zdroje informací:

Orem, D. E. (2001). Nursing: Concepts of Practice. Elsevier Health Sciences.

George, J. B. (2002). Nursing theories: the base for professional nursing practice. Prentice Hall Health.

McEwen, M., & Wills, E. M. (2014). Theoretical basis for nursing. Lippincott Williams & Wilkins.

Foto: Wikipedie