Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 6. března 2023

OPÁČKO 1 DÍL: Hypoglykémie

Hypoglykémie, tedy nízká hladina cukru v krvi, je stav, který může být pro pacienta velmi nebezpečný a vyžaduje rychlou reakci. Zdravotní sestry mají klíčovou úlohu v péči o pacienty s hypoglykémií, která zahrnuje monitorování hladiny cukru v krvi, podávání léků a poskytování vzdělávání ohledně správného stravování a dodržování léčby.

Co je to hypoglykémie...

Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina cukru v krvi pod normální hodnotu. Normální hladina cukru v krvi se pohybuje mezi 4-6 mmol/l (různé zdroje uvádějí různé referenční meze). Pokud hladina klesne pod 4 mmol/l, dochází k hypoglykémii. Příznaky hypoglykémie mohou zahrnovat pocit hladu, silné pocení, třes, závratě, zmatenost až ke ztrátě vědomí. Hypoglykémie je často spojena s diabetem a může nastat u pacientů, kteří užívají inzulin nebo jiné léky na snižování hladiny cukru v krvi.

Úkoly sestry v péči o pacienty s hypoglykémií...

1) Monitorování hladiny cukru v krvi: 
Sestra je zodpovědná za pravidelné měření hladiny cukru v krvi u pacientů s hypoglykémií. Měření se provádí buď pomocí glukometru nebo kontinuálním glukózovým senzorem. Výsledky měření jsou zaznamenávány a sledovány, aby se mohly přijmout případné úpravy léčby.

2) Podávání léků: 
Pokud má pacient předepsáno léčivo na snižování hladiny cukru v krvi, sestra je zodpovědná za jeho podávání v přesných dávkách a časech. Pokud se objeví příznaky hypoglykémie, může sestra podat rychle účinkující cukr (např. sladký nápoj nebo cukrovou pastilku) k nápravě stavu. Posléze informuje lékaře. Je-li pacient v bezvědomí, sestra informuje lékaře a zajistí žilní vstup, aby mohla podat lékařem indikovaný roztok glukózy. 

3)Vzdělávání pacientů: 
Sestra má klíčovou úlohu v poskytování vzdělání pacientům ohrožených hypoglykémií. Pacienti musí být informováni o správném stravování, dodržování léčby a respektování pravidelných kontrol hladiny cukru v krvi. Sestra musí být schopna vysvětlit, jak se pacienti mohou chránit před hypoglykémií a jaké kroky mají podniknout v případě, že se objeví příznaky hypoglykémie. Je důležité, aby sestra byla schopna vysvětlit pacientům, jakou roli má v jejich léčbě cvičení, protože cvičení může snížit hladinu cukru v krvi a pacienti s hypoglykémií by měli být informováni o tom, jak se přizpůsobit této skutečnosti.

4) Hodnocení stavu pacienta: 
Sestra musí být schopna rychle identifikovat příznaky hypoglykémie u pacienta a být schopna posoudit závažnost a rozsah stavu. Pokud se objeví příznaky hypoglykémie, musí být schopna poskytnout okamžitou pomoc, aby zabránila vážným následkům.

Závěr...
Hypoglykémie je vážný stav, který může být pro pacienta nebezpečný. Sestra hraje klíčovou úlohu v péči o pacienty s hypoglykémií, která zahrnuje monitorování hladiny cukru v krvi, podávání léků, edukace a hodnocení stavu pacienta. Je důležité, aby sestry byly dobře informované o hypoglykémii a měly dostatečné znalosti a dovednosti v péči o pacienty s touto diagnózou. Musí být schopné rychle reagovat a poskytnout adekvátní péči, aby minimalizovaly riziko komplikací spojených s hypoglykémií.

Odkazy:

American Diabetes Association. (2019). Hypoglycemia (Low Blood Glucose). Retrieved from https://www.diabetes.org/diabetes/medication-management/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia

International Diabetes Federation. (2019). Managing hypoglycaemia. Retrieved from https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/hypoglycaemia.html

Canadian Diabetes Association. (2018). Hypoglycemia. Retrieved from https://www.diabetes.ca/managing-my-diabetes/tools---resources/hypoglycemia

Foto: Fotka od Steve Buissinne z Pixabay