Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 31. března 2023

Souvislost mezi spokojeností sester, jejich pracovním prostředím a výsledky péče o pacienty.

Prošel jsem pro vás několik vědeckých studií, které se zabývají souvislostí mezi spokojeností sester, jejich pracovním prostředím a výsledky péče o pacienty. Co jsem zjistil?

1) Lake ET, Friese CR. Variations in nursing practice environments: relation to staffing and hospital characteristics. Nurs Res. 2006 Sep-Oct;55(5):1-9.

Tato studie se zaměřuje na rozdíly v pracovním prostředí mezi nemocnicemi a jejich vztah ke spokojenosti sester, kvalitě ošetřovatelské péče a výsledkům pacientů. Zjištění ukázala, že sestry, které pracují v přívětivějším pracovním prostředí, jsou méně náchylné k vyhoření a poskytují lepší péči.

2) Aiken LH, Sloane DM, Bruyneel L, Van den Heede K, Griffiths P, Busse R, Diomidous M, Kinnunen J, Kózka M, Lesaffre E, McHugh MD, Moreno-Casbas MT, Rafferty AM, Schwendimann R, Scott PA, Tishelman C, van Achterberg T, Sermeus W; RN4CAST consortium. Nurse staffing and education and hospital mortality in nine European countries: a retrospective observational study. Lancet. 2014 May 24;383(9931):1824-30.

Tato studie se zaměřuje na vztah mezi počtem sester a vzděláním sester a mortalitou pacientů v evropských nemocnicích. Zjištění ukázala, že vyšší počet sester s bakalářským vzděláním a nižší počet pacientů na jednu sestru byly spojeny s nižší mortalitou pacientů.

3) Aiken LH, Clarke SP, Sloane DM, Sochalski J, Silber JH. Hospital nurse staffing and patient mortality, nurse burnout, and job dissatisfaction. JAMA. 2002 Oct 23-30;288(16):1987-93.

Tato studie zkoumá vztah mezi počtem sester na pacienta a mortalitou pacientů, vyhořením sester a nespokojeností s pracovním prostředím. Zjištění ukázala, že nižší počet sester na pacienta a vyšší pracovní zátěž byly spojeny s vyšším rizikem mortalitou pacientů a vyhořením sester.

4) Shin H, Park YH, Kim JH. Nurse staffing and nurse outcomes: a systematic review and meta-analysis. Nurs Outlook. 2018 Jan-Feb;66(1):38-48.

Tato studie je systematickým přehledem a metaanalýzou vztahu mezi počtem sester a jejich výsledky v práci. Zjištění ukázala, že vyšší počet sester a nižší pracovní zátěž byly spojeny s vyšší spokojeností sester, nižším vyhořením a lepšími výsledky péče o pacienty.

5) Kalisch BJ, Lee KH. Nurse staffing levels and teamwork: a cross-sectional study of patient care units in acute care hospitals. J Nurs Scholarsh. 2011 Mar;43(1):82-8.

Tato studie se zaměřuje na vztah mezi počtem sester na pacienta a týmovou spoluprací mezi sestrami. Zjištění ukázala, že vyšší počet sester na pacienta byl spojen s lepší týmovou spoluprací mezi sestrami.

6) Trinkoff AM, Johantgen M. Nurses' relationships with inpatients and patient satisfaction: does the professional practice environment matter? Appl Nurs Res. 2016 Feb;29:72-6.

Tato studie zkoumá vztah mezi pracovním prostředím sester, vztahy s pacienty a spokojeností pacientů s péčí. Zjištění ukázala, že sestry pracující v přívětivějším pracovním prostředí měly lepší vztahy s pacienty a větší spokojenost pacientů s péčí.

Tyto studie ukazují, že existuje silná souvislost mezi pracovním prostředím sester, počtem sester na pacienta a kvalitou ošetřovatelské péče a výsledky pacientů. Přívětivé pracovní prostředí, adekvátní počet sester a podpora týmové spolupráce jsou klíčové faktory pro zlepšení spokojenosti sester a kvality péče o pacienty. Výše uvedené studie tedy jasně ukazují na důležitost investování do personálu, aby bylo dosaženo lepších výsledků v oblasti péče o pacienty.

Foto: Pexels/RODNAE Productions