Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 15. března 2023

TÉMA: Hacknuté nemocnice

K
ybernetické útoky na nemocnice se stávají stále častějším jevem, který přináší velké škody. Útočníci se mohou lišit v motivech svého jednání, někteří jsou motivováni vydíráním nebo sabotáží, zatímco jiní mohou být součástí rozsáhlé kampaně proti strategickým cílům. Jak se těmto útokům bránit? Podívejme se na jednoduchá, ale důležitá pravidla, která mohou pomoci udržovat v bezpečí nejen data vaší nemocnice a pacientů, ale i vaše vlastní data.

Otázka zní, komu to prospěje?

Pachatelé kybernetických útoků na nemocnice mohou být různí. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) jsou pachatelé kybernetických útoků na nemocnice často zahraniční skupiny hackerů, kteří využívají sofistikované metody a požadují výkupné v kryptoměně bitcoin. Jejich motivací je zisk a využití zranitelnosti nemocnic, které jsou pro ně snadným cílem. Někdy mohou být útoky také motivovány politickými nebo ideologickými důvody to se pak děje metodou sabotáží, jiní mohou být součástí rozsáhlé kampaně proti strategickým cílům. 

Jak to dělají?

Kybernetické útoky na nemocnice probíhají různými způsoby. Nejčastěji se jedná o phishing, ransomware nebo skenování systému. Phishing je technika, kdy se pachatel snaží získat citlivé informace od uživatelů pomocí podvodných e-mailů nebo webových stránek. Ransomware je typ škodlivého softwaru, který zašifruje data na napadeném počítači nebo síti a požaduje výkupné za jejich obnovení. Skenování systému je metoda, kdy se pachatel pokouší najít slabá místa v počítačovém systému nebo síti a využít je k proniknutí dovnitř.

Kybernetické útoky jsou pro nemocnice velkou hrozbou. Mohou způsobit velké škody na jejich informačních a provozních systémech i na drahé zdravotnické technice. Navíc mohou ohrozit bezpečnost a soukromí pacientů i vás, tedy personálu nemocnice. Někdy dokonce mohou vést k prodloužení pobytu pacientů v nemocnici nebo, bohužel, mohou vyústit až úmrtí pacienta. V roce 2019 například utrpěla Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově kybernetický útok. Ten trval téměř tři týdny a stál 60 milionů korun.

Jak se bránit?

Kybernetickým útokům na nemocnice se můžeme bránit různými opatřeními. Mezi ně patří například zvyšování povědomosti a školenost uživatelů o kyberbezpečnosti, pravidelné aktualizace softwaru a hardwaru, zálohování dat, používání silných hesel a antivirových programů, šifrování dat nebo spolupráce s odbornými institucemi jako je NÚKIB. 

Co mohou udělat pro kybernetickou bezpečnost běžní zaměstnanci nemocnice?

1) Jsou obezřetní při klikání na odkazy a otevírání příloh v e-mailových zprávách.
2) Nepoužívají stejná hesla pro více účtů a pravidelně mění svá hesla.
3) Nedávají své přihlašovací údaje nikomu jinému a nezapomínají se odhlásit z počítačů nebo zařízení, která používají.
4) Jsou obezřetní při sdílení citlivých informací a chrání je před neoprávněným přístupem nebo ztrátou.
5) Informují IT oddělení o jakýchkoli neobvyklých aktivitách na svých počítačích nebo zařízeních, jako jsou například podezřelé e-maily nebo zprávy s podivnými odkazy.
6) Dodržují bezpečnostní politiku organizace a pravidla týkající se práce s informacemi a technologiemi.
7) Úzce spolupracují s IT oddělením při odstraňování problémů s počítači nebo zařízeními a při řešení kybernetických hrozeb.
8) Pravidelně absolvují školení z kybernetické bezpečnosti, aby se naučili rozpoznávat a reagovat na různé druhy kybernetických hrozeb.

Co říci nakonec? 

Kybernetické útoky na nemocnice jsou vážnou hrozbou pro jejich chod i pro zdraví a soukromí pacientů, a také data nás zaměstnanců. Nemocnice by proto měly investovat do moderních systémů kybernetické bezpečnosti, které dokážou monitorovat a detekovat neobvyklé aktivity v síti a chránit citlivá data. Běžní zaměstnanci nemocnic by měli dodržovat zásady bezpečného chování na internetu, jako je používání silných hesel, aktualizace softwaru nebo opatrnost při otevírání podezřelých e-mailů nebo příloh. Tím by mohli předejít narušení informačních systémů a zabránit škodám na majetku i životech

Zdroje informací: 

https://www.nukib.cz/cs/infoservis/aktuality/1425-hrozba-kybernetickych-utoku-na-nemocnice-a-jine-vyznamne-cile-cr/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kyberneticky-utok-hacker-nemocnice-zabezpeceni.A210203_141638_domaci_knn

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kyberneticka-bezpecnost-nemocnice-zdravotnicka-zarizeni_2205010600_pik

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kyberneticka-bezpecnost-nemocnice-zdravotnicka-zarizeni_2205010600_pik

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-utoky-hackeru-na-nemocnice-sili-umiraji-kvuli-nim-lide-217153

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kybernetickych-utoku-v-cesku-loni-vyrazne-pribylo-cilily-i-n/r~3ee3f100d95c11eb8a900cc47ab5f122/

Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels