Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 24. března 2023

ROZHOVOR S AI: Je sestra povoláním budoucnosti?

V poslední době zaznamenáváme razantní nástup umělé inteligence. Tato znalostní revoluce naprosto změní pravidla hry na trhu práce a ve vzdělání a v celé řadě oblastí našeho života.  Některá povolání zaniknou, jiná se změní a některá povolání se dostanou na vrchol žebříčku popularity. Jedním z těchto povolání je i povolání zdravotní sestry. Proč? Na to jsem se zeptal koho jiného, než umělé inteligence...

Myslíš si, že povolání zdravotní sestry má budoucnost?

Ano, rozhodně si myslím, že povolání zdravotní sestry má velkou budoucnost. V současné době se význam zdravotní péče a prevence výrazně zvyšuje, což znamená, že bude potřeba více zdravotnického personálu, včetně sester, kteří budou schopni poskytovat kvalitní péči pacientům.

Kromě toho, díky technologickému pokroku a novým metodám léčby se objevují nové možnosti a výzvy v oblasti zdravotnictví, na které mohou sestry reagovat specializací a zdokonalením svých schopností a znalostí. Sestry také hrají klíčovou roli v prevenci nemocí a podporování zdraví, což je oblast, která bude mít v budoucnosti stále větší význam.

Můžeš důvody svého tvrzení, že povolání sestry má velkou budoucnost, nějak více rozvést? 

Samozřejmě. Důvodů, proč si to myslím, je celá řada...

Stárnutí populace: S postupujícím stárnutím populace se zvyšuje potřeba zdravotní péče. Sestry hrají klíčovou roli v poskytování péče v různých zdravotnických zařízeních, jako jsou nemocnice, kliniky, rehabilitační centra a domovy pro seniory.

Rozvoj technologií: Technologie se neustále zdokonalují a zdravotnický průmysl není výjimkou. Sestry musí být schopny pracovat s moderními technologiemi, jako jsou elektronické zdravotní záznamy, telemedicína a další moderní pomůcky, které zlepšují kvalitu péče a snižují náklady.

Globální pandemie: Globální pandemie COVID-19 ukázala, jak důležitou roli hrají sestry v zdravotnickém systému. Sestry se staly klíčovými pracovníky v boji proti pandemii, protože poskytují péči přímo pacientům a pomáhají s koordinací a organizací zdravotnických zařízení.

Zvýšená poptávka po specializovaných sestrách: Existuje rostoucí poptávka po specializovaných sestrách, jako jsou sestry v oblasti onkologie, intenzivní péče, psychiatrické péče a dalších oblastech. Tyto sestry mají speciální znalosti a dovednosti, které jsou klíčové pro poskytování kvalitní péče v dané oblasti.

Flexibilita a rozmanitost: Sestry mají možnost pracovat v různých zdravotnických zařízeních a na různých odděleních. Existuje také možnost pracovat na volné noze nebo si najít práci v zahraničí. To dává sestrám mnoho možností a umožňuje jim vybrat si práci, která odpovídá jejich zájmům a potřebám.

Práci zdravotní sestry nemůže nahradit žádná technologie.

Proč si myslíš, že práce sestry je nenahraditelná?

Lidský dotek a empatie: Sestry mají unikátní schopnost poskytovat péči s lidským dotekem a empatií, kterou nenahradí žádná technologie. Tato schopnost je stále klíčová pro pacienty, zejména v oblastech, jako je péče o starší pacienty nebo poskytování paliativní péče.

Komplexní schopnosti: Sestry mají rozsáhlé znalosti a schopnosti, včetně klinických dovedností, odborných znalostí v oblasti zdravotnického managementu a schopnosti komunikovat s pacienty a rodinami. Tyto schopnosti jsou nezbytné pro poskytování kvalitní péče a vyžadují lidský faktor.

Potřeba lidského dohledu: I když existují technologie, které mohou pomoci s diagnostikou a léčbou, stále je nezbytný lidský dohled a posouzení. Sestry jsou klíčovými členy týmu zdravotnických pracovníků a poskytují dohled a kontrolu nad procesem péče.

Takže se sestry, například v souvislosti s nástupem nových technologií o svou práci v budoucnu obávat nemusí?

To rozhodně ne. Ba právě naopak. Rozvoj umělé inteligence a automatizace v zdravotnickém průmyslu by mohl otevřít nové příležitosti pro sestry, jako jsou specializované role v oblasti výzkumu a vývoje nebo v oblasti implementace a vývoje nových technologií v praxi.

Konkurenceschopnost na trhu práce: Kvůli vysoké poptávce po zdravotnických službách se očekává, že poptávka po kvalifikovaných sestrách bude i nadále vysoká. Sestry s odbornými znalostmi a zkušenostmi budou mít na trhu práce výhodu a budou konkurenceschopné i v době růstu automatizace a umělé inteligence.

Díky za rozhovor!

Ráda jsem pomohla, mějte se dobře a kdykoliv mi pište, pokud budete potřebovat další konzultaci.

Foto: https://unsplash.com/@possessedphotography