Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

neděle 11. února 2024

Jak sestry vnímají své nadřízené?

Nedávný výzkum odhalil, že styl vedení má zásadní vliv na kvalitu pracovního prostředí sester, přičemž relační vedení - založené na empatii, integritě a podpoře profesionálního růstu - se ukázalo být nejvíce ceněným. Tato studie naznačuje, že pro budování zdravého pracovního prostředí je nezbytné, aby manažeři ve zdravotnictví rozvíjeli své relační a komunikační dovednosti, což má přímý dopad na spokojenost sester a kvalitu péče o pacienty. Výsledky studie jsou nejen odrazem současných trendů v zdravotnictví, ale také výzvou k akci pro všechny, kdo se podílejí na vedení týmů v této oblasti, a zdůrazňují důležitost transformace přístupu k vedení pro lepší budoucnost zdravotnictví.


Jak vedení formuje zdravé pracovní prostředí (nejen) pro sestry...?

V dnešním rychle se měnícím zdravotnickém prostředí je klíčové nejen to, co zdravotní sestry dělají, ale také to, jak jsou vedeny. Nedávná studie od Rosanne Raso a Joyce Fitzpatrick se ponořila do světa sester, aby odhalila, jaký vliv má styl vedení na jejich pracovní prostředí. Výsledky? Inspirující pohled na to, co opravdu znamená být dobrým lídrem v oblasti zdravotnictví.

Co je na kvalitě vedení tak důležité...?

Zapomeňte na představu, že dobrý manažer musí být pouze dobře organizovaný a efektivní. Studie ukázala, že klinické sestry si nejvíce cení **relačního vedení** - stylu, který staví na pevných vztazích, empatii, integritě a podpoře profesionálního růstu. Tyto vlastnosti nejenže zvyšují spokojenost sester s pracovním prostředím, ale mají také pozitivní dopad na péči o pacienty.

Jak byl výzkum proveden...?

Autoři se obrátili na 254 nemocničních sester, které se zúčastnily konference American Nurses Credentialing Center National Magnet®. Sestry odpovídaly na otázky týkající se toho, jak jejich manažeři ovlivňují jejich pracovní prostředí, ať už pozitivně, či negativně. Tato kvalitativní analýza odhalila, co v očích sester dělá z manažera skutečného lídra.


Klíčová zjištění...

Jednoznačně vynikly čtyři oblasti: **komunikace, péče, profesionální růst a viditelnost**. Sestry oceňovaly lídry, kteří byli nejen přístupní a podporující, ale kteří také aktivně naslouchali a zapojovali je do rozhodovacích procesů a byli na pracovišti přítomni. Na druhé straně, nedostatek komunikace, péče a viditelnosti byl často zdrojem frustrace a nespokojenosti.

Co to znamená pro budoucnost zdravotnictví...?

Tato studie jasně ukazuje, že pro vytvoření zdravého pracovního prostředí je nezbytné, aby manažeři a lídři v oblasti zdravotnictví rozvíjeli své relační a komunikační dovednosti. Vedení, které je autentické, empatické a podporuje profesionální růst, může výrazně přispět k lepší spokojenosti sester a kvalitě péče o pacienty.

Závěr...

V době, kdy se zdravotnictví neustále vyvíjí, je důležitější než kdy jindy, aby byli lídři vybaveni dovednostmi potřebnými k podpoře a motivaci svých týmů. Studie od Raso a Fitzpatrick poskytuje cenný vhled do toho, jak může být vedení transformováno, aby lépe vyhovovalo potřebám klinických sester a zlepšilo celkové pracovní prostředí. Pro manažery a lídry v oblasti zdravotnictví to představuje příležitost k růstu a k posílení vazeb s jejich týmy, což v konečném důsledku vede k lepší péči o pacienty a zdravějšímu pracovnímu prostředí pro všechny.

Tento článek není jen příběhem o výzkumu; je to výzva k akci pro každého, kdo má vliv na pracovní prostředí v zdravotnictví. Je čas přehodnotit, co to znamená být dobrým lídrem, a začít budovat zdravější, šťastnější a produktivnější pracovní prostředí pro naše neocenitelné zdravotní sestry.

Zdroj:
Raso, Rosanne DNP, RN, NEA-BC, FAAN, FAONL; Fitzpatrick, Joyce PhD, MBA, RN, FAAN, FNAP. How leadership matters: Clinical nurses' perceptions of leader behaviors affecting their work environment. Nursing Management (Springhouse) 52(10):p 16-22, October 2021. | DOI: 10.1097/01.NUMA.0000792008.51038.f4