Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

úterý 15. května 2018

Dopis vedení nemocnice...

Situace ve zdravotnictví je dnes už tak závažná, že je na mnoha pracovištích často reálně ohrožená bezpečnost péče. Sestry pracují často v nevyhovujících podmínkách, starají se o více pacientů, než se dá bezpečně a kvalitně zvládnout. Mnoho ředitelů nemocnic a ani vrchních sester to prostě neřeší. Mají rádi svá dobře placená místečka a často je jim jedno, co je se sestrami, které tomu musí čelit. Když se stane průšvih, dají od milé sestřičky ruce pryč. A tak se musíme chránit sami. Ale jak?

Pokud nemáte jiné možnosti a nechce se vám rovnou dávat výpověď, protože svou práci máte rádi, můžete se odhodlat k prvnímu kroku a začít svou situaci řešit například tak, že jako kolektiv napíšete vedení nemocnice dopis, který půjde oficiální cestou přes podatelnu nemocnice a jako takový se musí archivovat. V případě potíží, kdy Vy a nebo někdo z Vašich kolegů bude čelit pochybení, je takový dopis jedním z důkazů, který lze použít ve váš prospěch...

Vážený pane řediteli (vrchní sestro, atp.),

my, níže podepsaní, Vás tímto oficiálně upozorňujeme na skutečnost, že personální situace (pracovní podmínky... atp) na našem oddělení jsou takové, že se v tom případě nedá zajistit bezpeční a kvalitní péče o naše pacienty. (Napište konkrétně... např. jedna sestra na 20 pacientů... atp.). Výrazně se zvyšuje riziko pochybení a nelze již zajistit řádné a bezpečné plnění ordinací a poskytovat pacientům péči, odpovídající závažnosti jejich stavu. Žádáme Vás tímto o zahájení kroků k nápravě tohoto stavu. Tak jako my, zodpovídáme za péči o své pacienty, tak Vy zodpovídáte za personální zajištění a za zajištění takových pracovních podmínek, za kterých je možno takovouto péči poskytovat.

S pozdravem
........ (podpisy všech)
XX oddělení Nemocnice XX

Jde o první oficiální krok a pokud je vedení vaší nemocnice alespoň trochu na svém místě, nastartuje se tím alespoň komunikace, která by mohla vést ke zlepšení. Pokud ne, pak bohužel musí následovat další kroky. Ale o tom až jindy.