Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 19. dubna 2017

EKG v mobilu

Víte, že váš smartphone je schopen neuvěřitelných proměn? Nejde jen o to, že má fotoaparát, nebo že ho pomocí bluetooth můžete napojit na různá zařízení, jako třeba na reproduktory. Váš mobil může mít daleko zajímavější využití. Třeba jako lékařský přístroj. Zvláště v dnešní době, kdy začíná přicházet do módy e-health, nám naše mobily nabízejí netušené možnosti.

Existuje mnoho moderních lékařských zařízení, která lze připojit k vašemu chytrému telefonu a která mohou třeba monitorovat vaše vitální funkce. Firma AliveCor například nabízí EKG periferní minizařízení, které prostě připojíte k mobilu. Většina  těchto zařízení však snímá jen základní křivku EKG. Lepší vypovídající hodnotu má samozřejmě klasické multikanálové, tedy dvanáctisvodové, snímání EKG. Firma Nordavind však přichází s řešením, kterým se snaží tuto mezeru zaplnit.
 
Ruská společnost  Noravind vyvinula dva typy zařízení pro snímání EKG - jeden pro běžné laické uživatele a druhý pro profesionály. Unikátnost zařízení, jménem ECG Dongle, spočívá v tom, že podobně, jako USB flask disk, nemá vlastní baterie, ale využívá energie vašeho mobilu nebo tabletu. Zařízení je funkční jak v operačním systému Android, tak i na iOS, s tím, že s Androidem je zařízení propojeno standardním OTG kabelem a pro iOS je k dispozici adaptér. Hlavním rozdílem mezi profesionálním produktem a zařízením pro běžné zákazníky je v tom, že profesionální verze snímá 12-svodové EKG.

Balení ECG Dongle obsahuje USB přípojku, kabely pro připojení do Android/iOS zařízení a samozřejmě elektrody. Z webové stránky produktu si rychle stáhnete program a poté, co se připojíte, můžete si v reálném čase natočit EKG, jak své, či kohokoliv vedle vás. Bohužel, pro lajky je asi problém v tom, že při snímání EKG vůbec netuší na co se vlastně dívají. Potřebujete li pomoc s analýzou svých výsledku, můžete si svá data nahrát například do aplikace CardioCloud, kde anonymně vaše data analyzuje kardiolog.
Zařízení ECG Dongle firmy Noravind, vychází z technologií a zkušeností z ruského kosmického programu.
 


http://medicalfuturist.com/multichannel-ecg-smartphone-ecg-dongle-review/?utm_source=Newsletter+list&utm_campaign=3b951e5ead-Newsletter_2014_07_177_17_2014&utm_medium=email&utm_term=0_efd6a3cd08-3b951e5ead-420558593