Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 28. dubna 2017

Využití hudby v perioperační péči

S výsledky zajímavé studie přišla Carol Pehotsky. Registrovaná sestra a doktorka ošetřovatelství pracuje jako vedoucí odboru vzdělávání a rozvoje v oblasti perioperační péče v jedné z nejprestižnějších nemocnic na světě a sice v Cleveland Clinic. Její projekt se zaměřoval na možnosti využití hudby v perioperační péči. "Všichni víme, že hudba nás uklidňuje. To známe ze života". Její evidence-based studie dokazuje, že poslech hudby má pozitivní efekt také na pacienty. Jde zejména o zmírnění bolestí, úzkosti a úpravu fyziologických funkcí (pokles TK a P). Poslech hudby také zlepšuje jakýsi celkový dojem z péče a má vliv na spokojenost pacientů.

Sestřička, která svou vášeň pro hudbu využívá u lůžka

Carol Pehotsky svůj evidence-based výzkumný projekt realizovala v rámci své doktorské práce. Bylo to vlastně přirozené pro sestru, která svou kariéru začala jako hudební terapeut na oddělení popálenin nemocnice Cleveland. "Práci ve zdravotnictví jsem si zamilovala, Jako muzikoterapeut jsem pro pacienty mohla udělat mnoho ale nemohla jsem například urychlit průběh převazů," říká Carol Pehotsky, která se nakonec rozhodla pro další studium, aby se mohla stát zdravotní sestrou. Když se pak stala sestrou u lůžka na oddělení postanestetické péče (PACU), domluvila se managementem na tom, že otestuje možnosti využití účinků hudby u pacientů a nakonec dostala i šanci, využít svůj projekt zahrnout i do své doktorské práce.

Do jejího experimentu bylo zahrnuto 25 pacientů oddělení postanestetické péče nemocnice Cleveland Clinic. Tito pacienti, poté, co podstoupili operační zákrok, dostali sluchátka a poslouchali hudbu. Většinou šlo o relaxační hudbu, vybíranou z webu Spotify®. Z nabídky si pacienti mohli vybírat hudbu, kterou preferují. Šlo zejména o jazz, akustickou kytaru a o klasickou hudbu, piáno, či new age.  Od každého pacienta pak Carol Pehotsky shromažďovala data o fyziologických funkcích, sbírala údaje o škálách bolesti a účinku medikace. Všechna data pak srovnala s kontrolní skupinou 25 pacientů podobného demografického složení z předchozího měsíce.

Projekt potvrdil účinnost využití hudby v pooperační péči
 
Studie v podstatě potvrdila závěry, publikované v literatuře: Pacienti ve sledované skupině si říkají o analgetickou medikaci méně, než pacienti ve skupině kontrolní. Pacientům ve sledované skupině byla naměřena také nižší srdeční frekvence. "Hudba je univerzální", říká autorka výzkumu. "Uklidňuje i povzbuzuje". 

Pro další informace o využívání hudby v perioperační péči se podívejte např. na web Surgical Serenity Solutions.

zdroj:
https://consultqd-clevelandclinic-org.cdn.ampproject.org/c/s/consultqd.clevelandclinic.org/2017/03/using-music-perioperative-setting/amp/