Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 15. května 2017

Sestra a nedostatek spánku

Spánková deprivace je skutečný problém. Studie ukázaly, že spíme v průměru 6.8hodin. To je málo, vzledem k tomu, že zdravý spánek by měl trvat 7-8 hodin denně. Podle Medical Daily spánkovou deprivací trpí na 30% američanů. Spánková deprivace je také významným stressorem, souvisejícím s povoláním zdravotní sestry. Zdravotní sestra, sloužící noční směny, týdně naspí v průměru o 1- 4 hodiny méně. Přitom nejméně 1 z 5 zdravotních sester udává, že má o noční směně velké potíže, zůstat vzhůru.

Řízení auta po noční směně, je jako řídit opilý...
Americká AAA Foundation for Traffic Safety  publikovala studii, ze které vyplývá, že spánková deprivace vede k extrémně zvýšenému riziku autonehody. Spíte-li během 24 hodin 5-6 hodin, pak riziko, že budete mít autonehodu je dvojnásobné. Při spánku 4-5 hodin už to riziko stoupá 4x! Tyto výsledky jsou velmi podobné tomu, co se zjistilo o řízení v opilosti. Podle této studie je 20% nehod způsobeno právě v důsledku nedostatku spánku.

Nedostatek spánku zhoršuje úsudek i soustředění...
Všichni to známe. Druhá noční a my stojíme po pěti hodinách spánku v nemocničním pokoji, koukáme do dokumentace pacienta, něco čteme a pak se přistihneme, že ani nevíme, co to čteme. Spánková deprivace totiž významně snižuje naši schopnost koncentrace a porozumění přijímané informace a postihuje naši schopnost správně se rozhodovat. Je jasné, že sestra trpící nedostatkem spánku nemůže pacientům poskytovat kvalitní a bezpečnou péči. Je jasné, že někdy nemáte na výběr a do práce příjdete unavení, ale pokud to jde, snažte se spánkovému deficitu vyhýbat. Dobré vyspání vám totiž umožní se dobře soustředit na vaše úkoly.

Dlouhá období spánkové deprivace vedou k rozvoji spánkového dluhu a ke zvýšenému riziku onemocnění...
Pojem spánkového dluhu je relativně nový. Jeho myšlenka je jednoduchá. Pokud nespíte alespoň 5-6 hodin, vaše tělo bude neustále unavené. Pokud se vám podaří v noci spát 7 hodin, spánkový dluh způsobí, že váš organismus tento spánek bude vnímat jen jako šestihodinový, tedy váš mentální stav a kognitivní funkce budou tomu budou také odpovídat.  Ukazuje se, že nedostatek spánku vede ke zvýšenému riziku cévní mozkové příhody, je jedním z rizikových faktorů srdečních onemocnění, diabetu a obezity. Spánek má totiž na organismus velmi regenerativní účinky. A tak, pokud chcete zůstat zdraví a zachovat si i dobrou pracovní výkonnost, snažte se nezanedbávat svůj spánek.

Nevyspání patří k povolání zdravotní sestry...
Je jasné, že k naší práci (jako u celé řady jiných povolání) občasné nevyspání prostě patří. V takovém případě je však důležité starat se o svou "spánkovou hygienu" a sledovat příznaky jako je pocit chronické vyčerpanosti, bolesti a točení hlavy, potíže s koncentrací nebo změny nálad, jako je podrážděnost, nebo deprese. Takže, když můžete upřednostnit odpočinek a spánek, udělejte to! Pomůže to jednak udržet vám dobrý zdravotní stav, ale také optimální výkonnost, kterou potřebujete i při plnění pracovních povinností. Prostě, dobrý spánek je jedním z klíčových faktorů zdravého a šťastného života.  


Volně podle: http://scrubsmag.com/dangers-sleep-deprivation-means-nurses/