Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

neděle 2. dubna 2017

Čeho lidé litují "na smrtelné posteli"...

A
ustralská zdravotní sestra Bronnie Ware po mnoho let pracovala v paliativní péči, tedy pečovala o umírající, terminálně nemocné pacienty, kteří před sebou měli méně, než tři měsíce života.

Velkou část její práce tvořila podpora a poradenství pacientům v oblasti úlevy od bolestí a také v oblasti psychologické pomoci terminálně nemocným. "Smrt není něco, o čem bychom přemýšleli rádi, ale smutným faktem je, že každého z nás to čeká."

Vědomí, že člověku zbývají týdny, nejvíce však měsíce života, je pro každého člověka velmi hořkou pilulkou. Bronnie Ware vypracovala studii, která vychází z rozhovorů s jejími pacienty. Popisuje ony známé fáze, tedy popírání, obavy, vztek, lítost a někdy i přijetí.

Součástí její psychoterapeutické péče o umírající pacienty je, že jim položí otázku, jestli je něco, co si vyčítají a co by udělali ve svém životě jinak, kdyby dostali druhou šanci. Všechny odpovědi analyzovala  a na jejich základě sestavila 5 věcí, kterých lidé na smrtelné posteli nejčastěji litují.

Důvodem k překladu a postování tohoto článku bylo to, že výsledky její práce mohou sloužit jako jakási "rada do života" či "ponaučení" pro nás ostatní.

Jedním z klíčových poznání, které studie Bronnie Ware přinesla, bylo to, že často bereme své životy jako samozřejmost, protože jsme zdraví. Zdraví nám dává svobodu  ve věcech co děláme a neuvědomujeme si, že stačí málo a nemusí tomu tak být...

Čeho tedy lidé na smrtelné posteli nejvíce litují?

1) Tváří v tvář bezmoci z nevyhnutelnosti smrti lidé říkají, že měli víc sledovat své sny a touhy a ne žít tak, jak po nich vyžadovali druzí, aby žili.
2) Na smrtelné posteli lidi mrzí, že moc tvrdě pracovali.
3) Často neměli odvahu mluvit o svých pocitech.
4) Mnoha lidem chybí jejich přátelé. Mrzí je, že jim nevěnovali víc času.
5) A poslední bod... "Škoda, že jsem sám sobě nedovolil/nedovolila být v životě šťastnější..."

Zdroj:
https://www.linkedin.com/pulse/study-reveals-5-biggest-regrets-people-have-before-die-iwuoha