Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 25. října 2023

Vliv ošetřovatelského personálního obsazení na pooperační úmrtnost: Co by měla každá sestra vědět

Výzkumy ukazují, že existuje přímá souvislost mezi počtem zdravotních sester na oddělení a úmrtností pacientů po operacích. Když je personální obsazení nedostatečné, zvyšuje se riziko, že některé nezbytné ošetřovatelské úkony zůstanou neprovedeny, což může mít fatální následky pro pacienty. V tomto článku se podíváme na výsledky studie RN4CAST z let 2009-2011, která se zaměřila právě na tuto problematiku.

Souvislost mezi personálním obsazením a úmrtností...

Studie analyzovala data od 422 730 chirurgických pacientů z 300 nemocnic v 9 zemích a kombinovala je s údaji o 26 516 registrovaných zdravotních sestrách. Výsledky ukázaly, že existuje významná souvislost mezi počtem zdravotních sester na oddělení a úmrtností pacientů do 30 dnů od přijetí.

Neprovedená ošetřovatelská péče jako klíčový faktor...

S každým dalším pacientem, který připadá na jednu zdravotní sestru, a s každým 10% nárůstem v neprovedené ošetřovatelské péče pacientovi, se zvyšuje riziko úmrtí pacienta o 7% resp. 16%. Neprovedená ošetřovatelská péče se tak jeví jako významný prediktor úmrtnosti.

Význam měření neprovedené péče...

Analýzy podporují hypotézu, že neprovedená ošetřovatelská péče zprostředkovává vztah mezi personálním obsazením a rizikem úmrtnosti pacienta. Měření neprovedené péče by tak mohlo sloužit jako "včasný varovný" ukazatel vyššího rizika špatných výsledků péče o pacienta.

Závěr...

Pro sestry je klíčové si uvědomit význam dostatečného personálního obsazení a neustále se snažit o zajištění kvalitní péče pro všechny pacienty. Nedostatek personálu a neprovedená ošetřovatelská péče jsou faktory, které mohou výrazně ovlivnit výsledky léčby a bezpečnost pacientů. Je naší odpovědností jako odborníků v oblasti zdravotní péče pracovat na tom, abychom tuto problematiku neustále zlepšovali a zajistili tak nejlepší možnou péči pro naše pacienty.

Zdroj:

BALL, Jane E., BRUYNEEL, Luk, AIKEN, Linda H., SERMEUS, Walter, SLOANE, Douglas M., RAFFERTY, Anne Marie, LINDQVIST, Rikard, TISHELMAN, Carol, GRIFFITHS, Peter. Post-operative mortality, missed care and nurse staffing in nine countries: A cross-sectional study. International Journal of Nursing Studies. 2018, 78, 10-15. ISSN 0020-7489. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2017.08.004

Foto: Pexels/Anna Shvets