Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 24. září 2021

Proč mě nechávají chladným... antivax a antirouškaři

Zatím, co na počátku koronavirové pandemie jsme vlastně nikdo pořádně nevěděli s čím máme co do činění, počty nemocných stoupaly velmi rychlým tempem a mnoho lidí končilo na JIPech a pytlích na těla, dnes je situace jiná. Je tady možnost volby. Zatím co dříve byla pseudorebélie proti ochranným opatřením spíše známkou sobectví, nezodpovědnosti ke druhým, nedostatkem informací a nevyvinutým přirozeným pudem sebezáchovy a některé nemocnice byly v jednom okamžiku tak zatížené, že reálně hrozilo to, že řada lidí se svého ošetření nemusí dožít. Dnes je tomu naštěstí jinak.


Pandemii máme prozatím zvládnutou a v nemocnicích se jede více méně v normálním režimu. Dnes má každý člověk možnost volby. Máme vakcíny a pokud to bude potřeba, na JIPech se v případě potřeby vždy nějaké to lůžko najde. Většině zdravotníků, ale i velké části veřejnosti je jasné, že očkovat se je samozřejmě rozumné. Stále ještě však existuje nemalá část lidí, kteří věří různým pitomostem o čipech ve vakcínách, ovládání lidí 5G sítěmi pomocí těchto čipů a mnoha dalším. Vykřikují "Nikdy se očkovat nenechám!"  

No dobře... Nenechte. No. My se o vás pak na JIPkách budeme snažit postarat. Vždycky tu budeme proto, abychom i tomu největšímu antivaxerovi udržovali přijatelnou hladinu kyslíku v krvi, odsávali tekutinu z plic, polohovali ho na břicho. Jenže... Často nepomůže ani naše největší snaha pomoci a jediné, co pro takového člověka pak můžeme udělat, je postarat se o jeho poslední věci. To si myslím, že je potřeba říct.

My ostatní budeme doufat, že se covidová situace nezhorší a my se budeme vždy moci postarat o každého. Ono totiž může dojít k eventualitě, že křivka počtu nemocných půjde zase strmě vzhůru a právě neočkovaní vezmou očkovací centra v pudu sebezáchovy útokem... No, ale to už může být trochu pozdě. 

Jedno je jisté... Dnes už nejsme bezbranní. Můžeme se ochránit očkováním. Tu možnost má téměř každý. Ber, nebo nech být. Tak to vidím já. Proto mě ty antivax pitomosti nechávají chladným. Tak uvidíme. Já doufám, že to bude v pohodě. ;-) 

Pavel Boháček, MEN IN NURSING CZ