Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

čtvrtek 3. ledna 2019

Sestry, proč je nás tak málo?

V českých nemocnicích údajně chybí něco kolem tří tisícovek sester. Někde už je situace tak špatná, že se musí zavírat oddělení a omezovat rozsah péče. Když se podíváte do lavic zdravotnických škol dojde vám, že v brzké době to nevypadá na nějaké velké zlepšení situace. Mám po dvanáctce, sedím doma u počítače, udělal jsem si kafčo a rozhodl jsem se napsat vám, v čem vidím příčiny tohoto nedostatku já.

Prachy prachy a zase prachy... 
Říkal jsem to už mockrát. Práce zdravotní sestry je vysoce náročná a velmi zodpovědná. Navíc, než se stanete sestrou, musíte projít velmi náročným a komplikovaným vzdělávacím systémem. A když už vystudujete, vaše vzdělávání zdaleka nekončí. Musíte se vzdělávat dál. Protože holt medicína postupuje a vy musíte udržet krok s dobou. Je proto přirozené, že za své úsilí chce mít člověk odpovídajícím způsobem zaplaceno. Jenže tomu tak není. Sestry se cítí podhodnocené, tak odchází do jiných oblastí, nebo, mnoho mladých lidí ošetřovatelství prostě studovat nejde, když vědí, že se budou dřít za pár korun. Problém je v tom, že naše země prožívá ekonomicky poměrně dobré časy s velmi nízkou nezaměstnaností. Pro šikovného a zodpovědného člověka dneska není problém sehnat nějaký lehčí, ale slušně placený job. Zatím co platit za léčbu všem přijde normální, platit za péči stále není zvykem.

Bičuj koně, co dobře táhne...
Ano ano... jen o penězích to zdaleka není. Práce sester je dřina. Všude se mluví o ošetřovatelství založeném na důkazech, ale v českém zdravotnictví a zejména v jeho personalistice se těmito poznatky moc neřídíme. A tak jsou sestry přetěžovány a 20 pacientů na jednu sestru je běžný stav. Do toho kvanta dokumentace a "buzerace". Buzerace je fakt blbý slovo, ale zdá se mi, že to sestry tak vnímají. Klade se důraz na výkon. Práce sestry musí být precizní a bezchybná. Sestry jsou někým řízeny a kontrolovány. A co z toho? Nedostatek lidí způsobuje, že řada sester musí dělat přesčasy, z toho pak je únava a problémy doma. Kompetence sester a zákoník práce jsou pak pojmy, které se dají dobře ohýbat přesně podle momentálních potřeb zaměstnavatele. Tohle chce dobrovolně podstupovat jen málokdo.

To je jenom sestra...
A podívejte se na to, jaké je postavení sester v nemocnici? Ošetřovatelské aspekty péče o nemocné jsou v biomedicínském modelu péče zcela zásadně potlačeny.  O všem podstatném rozhodují primáři, lékaři často ordinují bez ohledu na provozní možnosti na oddělení (občas to ovšem není jejich vina, protože pacienty si nevybíráme, proto netvrdím, že v tom musí být despekt k sestrám, to jen aby bylo jasno).  Staniční a vrchní sestry často nejsou nositelkami změny. Tím bývá většinou nejvyšší management a vrchní sestry a staniční sestry bývají jen jeho prodlouženou rukou, takže nefunguje komunikace zdola nahoru. To má u sester za následek pocit frustrace. Je z toho pocit, že nemohou prakticky do ničeho mluvit, nic ovlivňovat a že jejich postavení v hierarchii nemocnice je nízké. 

Závěrem...
Tyhle problémy nejsou jen u nás. I mnoho jiných zemí se s nedostatkem sester potýká a příčiny bývají v něčem podobné a v něčem se liší. Ve článku nejsou žádné odkazy na nějaká tvrdá data. Jde spíš o mé subjektivní hodnocení situace, ke kterému jsem dospěl za tu dobu, co vedu Men In Nursing CZ, diskutuji s vámi a vaše diskuze sleduji. A teď je tady důležitá otázka... A sice co s tím? Jak je možné tuhle situaci zlepšit?

Když mi napíšete do komentů na FB a nebo mi pošlete třeba zprávu s vaším názorem budu rád :-) Třeba z toho pak vznikne článek s náměty jak celou situaci zlepšit ;-)