Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 5. ledna 2024

Sestry jako výzkumníci...

V tomto článku se podíváme na to, jak sestry přispívají k vědě a inovacím ve zdravotnictví, a proč je jejich role nezastupitelná.

Když se řekne "vědec", mnozí si představí osobu v bílém plášti, zahleděnou do mikroskopu. Ale co když vám řeknu, že vědci mohou mít také uniformu sestry a stát u lůžka pacienta? Ano, sestry jsou také vědci. Jejich hluboké znalosti v oblasti člověka a jeho potřeb ve zdraví a nemoci a jejich aplikace v praxi jsou klíčové i pro výzkum ve zdravotnictví.

Sestry jako inovátoři v medicíně...

Příkladem inovace, kde sestry hrály klíčovou roli, je technika proningu (pronační polohování), používaná u pacientů s ARDS. Na počátku této metody stála sestra Margaret Piehl a lékař Robert Brown. Jejich práce byla poprvé popsána v článku publikovaném v roce 1976 v časopise Critical Care Medicine.

Proning, neboli polohování pacientů na břicho, se používá k léčbě pacientů trpících syndromem akutního respiračního selhání (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS), což je stav, který se může vyvinout u pacientů s těžkými případy COVID-19. Tato technika pomáhá zlepšit klinické výsledky tím, že zlepšuje dýchání a kyslíkovou saturaci v krvi.

Margaret Piehl, jako sestra, přispěla k rozvoji a získání uznání pro tuto život zachraňující proceduru. Její práce je příkladem toho, jak sestry přispívají nejen k poskytování péče, ale také k vývoji a inovacím v léčebných postupech. Tento příklad zdůrazňuje významnou roli sester ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti zdravotnictví.

Vědecké vzdělání a praxe...

Rozšířené vzdělávání sestrám umožňuje lépe porozumět složitostem lidského těla a jeho patofyziologie a dalším konsekvencím, zahrnujícím sociální a psychologickou či etickou složku, což je klíčové pro účast ve výzkumných projektech a pro inovativní přístupy v péči o pacienty.

Vysokoškolské programy často zahrnují kurzy zaměřené na výzkumné metody, statistiku a kritické myšlení. Tyto dovednosti jsou nezbytné pro i sestry, aby mohly efektivně spolupracovat s lékaři na výzkumných projektech, při interpretaci výzkumných výsledků a při aplikaci těchto poznatků v praxi.

Sestry ve výzkumu a integraci znalostí...

Sestry nejenže poskytují péči, ale také se aktivně podílejí na výzkumu a rozvoji nových léčebných metod. Jejich schopnost rychle integrovat nové informace o nemocích, jako je například COVID-19, do péče o pacienty je neocenitelná.

Sestry hrají klíčovou roli v integraci vědeckých poznatků do praxe zdravotní péče. Tato schopnost je zvláště důležitá v rychle se vyvíjejícím zdravotnickém prostředí, kde nové výzkumy a technologie neustále mění způsoby léčby a péče o pacienty. Zde jsou některé klíčové aspekty, jak sestry přispívají k integraci vědeckých poznatků:

1. Vzdělávání a odborná příprava: Sestry získávají rozsáhlé vzdělání, které jim pak poskytuje pevný základ pro pochopení a aplikaci vědeckých principů v praxi. Díky tomu jsou schopny lépe porozumět novým výzkumným zjištěním a efektivně je aplikovat v péči o pacienty.

2. Klinický výzkum a studie: Mnoho sester se aktivně podílí na klinickém výzkumu, což jim umožňuje přímo přispívat k rozvoji nových léčebných metod a léků. Sestry často vedou nebo se účastní klinických studií, kde aplikují výzkumné protokoly a sbírají data, která jsou klíčová pro vývoj a schválení nových terapií.

3. Rychlá integrace nových znalostí: V době krizí, jako byla pandemie COVID-19, sestry rychle integrují nové informace a doporučení do své praxe. To zahrnuje aktualizaci postupů péče, používání nových technologií a léčebných protokolů, a adaptaci na měnící se požadavky na péči o pacienty.

4. Vzdělávání a Mentoring: Sestry často působí jako mentoři a vzdělavatelé pro nové zdravotnické pracovníky. Sdílením svých znalostí a zkušeností pomáhají mladším kolegům porozumět a aplikovat vědecké poznatky v praxi. Tímto způsobem se vědecké poznatky šíří a udržují v rámci zdravotnického týmu.

5. Evidence-Based Practice (EBP): Sestry jsou klíčovými zastánci evidence-based practice (EBP), což je přístup k péči, který zdůrazňuje využití nejlepších dostupných vědeckých důkazů při rozhodování o péči o pacienty. Tento přístup zahrnuje kritické hodnocení a aplikaci výzkumných studií a dat pro zajištění nejúčinnější a nejbezpečnější péče.

6. Komunikace a týmová spolupráce: Sestry jsou často spojovacím článkem mezi lékaři, pacienty a dalšími členy zdravotnického týmu. Efektivní komunikace a spolupráce jsou nezbytné pro úspěšnou integraci vědeckých poznatků do klinické praxe.

Sestry a lidský přístup v péči...

Kromě své vědecké role se sestry zaměřují také na člověka jako lidskou bytost a jeho reakci na nemoc a pomáhají pacientům v zotavování. Jejich spolupráce v týmech a implementace výzkumných studíí a léčebných plánů jsou klíčové nejen pro úspěšný výzkum, ale také pro úspěšnou péči.

Závěr...

V kontextu moderního zdravotnictví jsou sestry nejen poskytovateli péče, ale také inovátory, výzkumníky a klíčovými hráči v překládání vědeckých poznatků do praxe. Jejich role v integraci vědeckých poznatků je neocenitelná pro poskytování kvalitní a efektivní péče pacientům.

Zdroje:  

Piehl MA, Brown RS. Use of extreme position changes in acute respiratory failure. Crit Care Med. 1976;4(1):13-14. doi:10.1097/00003246-197601000-00003

https://www.scientificamerican.com/article/nurses-are-also-scientists/