Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

středa 17. ledna 2024

TEORIE OŠETŘOVATELSTVÍ (3): Hildegard Peplau - matka psychiatrického ošetřovatelství

Odkud se vzala moderní ošetřovatelská péče, jakou známe dnes? Klíčovou roli v jejím vývoji sehrála celá řada vynikajících osobností ošetřovatelství. Jednou z nich je i Hildegard Peplau, autorka tzv. "Teorie mezilidských vztahů". Pojďme se mrknout na to, jak Peplau přetvořila svět ošetřovatelství a proč je její přístup stále aktuální.

Hildegard Peplau: Matka psychiatrického ošetřovatelství...

Hildegard Peplau je považována za jednu z nejvýznamnějších postav v historii ošetřovatelství. Její teorie mezilidských vztahů, publikovaná v roce 1952, revolučně změnila pohled na vztah mezi sestrou a pacientem. Peplau, inspirovaná prací Henryho Stacka Sullivana, Abrahama Maslowa a Neala Elgara Millera, definovala ošetřovatelství jako terapeutický, mezilidský proces.

Peplauová se narodila v roce 1909 v Pensylvánii a byla svědkem ničivé chřipkové epidemie v roce 1918, která ovlivnila její chápání nemoci a smrti. V roce 1931 absolvovala ošetřovatelskou školu v Pottstownu v Pensylvánii a později získala titul v oboru interpersonální psychologie, magisterský a doktorský titul na Teachers College, Columbia University.

Později se stala klíčovou osobností na Rutgersově univerzitě, kde vytvořila postgraduální programy psychiatrického ošetřovatelství.

Peplau, známá jako "matka psychiatrického ošetřovatelství", působyla jako vojenská psychiatrická sestra a byla plodnou autorkou a měla významný vliv na vzdělávání a praxi sester. Obdržela řadu ocenění a poct, včetně toho, že ji Americká akademie ošetřovatelství jmenovala "žijící legendou".

Více než jen péče o pacienta...

Podle Peplau ošetřovatelství není jen o poskytování základní péče. Ošetřovatelství o vytváření terapeutického vztahu. Tento vztah prochází čtyřmi fázemi: orientace, identifikace, využití a rešení. V každé fázi se sestra stává pro pacienta jinou osobou – cizincem, zdrojem informací, učitelem, vůdcem, náhradním členem rodiny, poradcem nebo technickým expertem.

Aktuální výzvy teorie... 

V dnešní době, kdy se zdravotní péče neustále vyvíjí a stává se stále komplexnější, Peplau nabízí cenný pohled na to, jak by měla sestra přistupovat k pacientům. Větší důraz klade na komunikaci, empatii a individuální přístup může vést k lepšímu porozumění potřeb pacientů a efektivnější péči.

Integrace teorie do moderní ošetřovatelské praxe v rozmanitých kulturních prostředích:

1. Kulturní citlivost a kompetence: Důraz na interpersonální aspekty ošetřovatelství lze rozšířit o kulturní citlivost. Sestry lze vyškolit, aby chápaly a respektovaly různá kulturní prostředí, víru a zvyklosti, což je zásadní pro navázání důvěry a efektivní komunikaci.

2. Individuální péče: Důraz teorie na individualizovanou péči dobře koresponduje s potřebou přizpůsobit ošetřovatelské intervence jedinečným kulturním a jazykovým potřebám a potřebám zdravotní gramotnosti různých skupin pacientů.

3. Komunikační dovednosti: Zlepšení komunikačních dovedností podle modelu H. Peplau může sestrám pomoci efektivně komunikovat s pacienty z různých kulturních prostředí a zajistit, aby byly kulturní nuance a neverbální signály náležitě pochopeny a respektovány.

4. Vzdělávací role: Sestry mohou využít své role edukátorů k poskytování kulturně vhodné zdravotní výchovy, která je nezbytná pro posílení postavení pacientů a jejich zapojení do vlastní péče.

Důsledky teorie pro komunikaci sestry s pacientem v digitálním věku...

1. Telehealth a virtuální komunikace: V digitálním věku, kdy je telehealth stále rozšířenější, teorie Hildegard Peplau je zajímavá z ohledu významu udržování efektivních vztahů mezi sestrou a pacientem, a to i ve virtuálním prostředí. Sestry musí přizpůsobit své komunikační dovednosti tak, aby zajistily předávání empatie a porozumění prostřednictvím digitálních platforem.

2. Digitální gramotnost: Sestry mohou hrát zásadní roli při vzdělávání pacientů v oblasti používání digitálních zdravotních nástrojů, čímž se zvýší zapojení pacientů a jejich sebepéče.

3. Udržování mezilidského kontaktu: Navzdory fyzické vzdálenosti v digitální komunikaci mohou zásady této teorie sestry vést k budování vztahu, důvěry a porozumění, což zajistí, že terapeutický vztah nebude ohrožen.

Přizpůsobení rolí H. Peplau současným výzvám ve zdravotnictví...

1. Sestra jako zdroj informací: S tím, jak se technologie stávají nedílnou součástí zdravotní péče, mohou sestry působit jako zdrojové osoby, které pacienty vedou při orientaci v elektronických zdravotních záznamech, telezdravotních službách a digitálních zdravotnických aplikacích.

2. Poradce pro duševní zdraví: S nárůstem problémů s duševním zdravím mohou sestry využít roli poradce Peplau a poskytnout emoční podporu, zejména v prostředí, kde jsou zdroje pro duševní zdraví omezené.

3. Obhájce ve složitých systémech zdravotní péče: Sestry mohou působit jako advokáti, kteří pomáhají pacientům orientovat se ve složitých systémech zdravotní péče, porozumět možnostem léčby a činit informovaná rozhodnutí.

4. Vedoucí pracovník v multidisciplinárních týmech: Sestry se mohou ujmout vedoucí role při koordinaci péče mezi různými zdravotnickými pracovníky a zajistit tak holistickou a kontinuální péči, což je klíčový aspekt teorie H. Peplau.

5. Inovátor v oblasti veřejného zdraví: V reakci na výzvy v oblasti veřejného zdraví, jako jsou pandemie, mohou sestry inovovat své role tím, že se budou podílet na vzdělávání v komunitě, očkovacích kampaních a osvětových kampaních v oblasti veřejného zdraví.

Adaptací a aplikací teorie Hildegard Peplau na moderní ošetřovatelskou praxi mohou sestry efektivně řešit měnící se potřeby pacientů v různých kulturních prostředích, využívat digitální komunikační nástroje a čelit současným výzvám v oblasti zdravotní péče.

Hildegard Peplau a její odkaz pro současné ošetřovatelství...

Hildegard Peplau nejenže položila základy pro moderní psychiatrické ošetřovatelství, ale také ukázala, jak důležitý je osobní vztah mezi ošetřovatelem a pacientem. Její teorie mezilidských vztahů zůstává i v dnešní době klíčovým prvkem v ošetřovatelské praxi a vzdělávání, a její principy jsou stále relevantní pro poskytování kvalitní a soucitné péče.

zdroj: https://nurseslabs.com/hildegard-peplaus-interpersonal-relations-theory/