Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Vítejte na blogu projektu, který se věnuje jedné z nejaktuálnějších výzev dnešního zdravotnictví: lidským zdrojům. Věřím, že kvalitní a bezpečná péče začíná u spokojených a motivovaných zdravotníků. Mým cílem je zatraktivnit práci ve zdravotnictví a zásadně zlepšit pracovní podmínky těch, kteří denně pečují o naše zdraví. Zaměřuji se na klíčové oblasti jako jsou lidské zdroje, organizační resilience zdravotnických týmů v zátěžových situacích, efektivní leadership, pozitivní firemní kultura a zdravý životní styl ve zdravotnictví. Chci inspirovat a pomáhat nejen jednotlivým zdravotníkům, ale i celým organizacím, aby společně mohli poskytovat špičkovou péči s radostí a profesionalitou. Připojte se ke mně na cestě k lepšímu zdravotnictví, kde je spokojený personál základem úspěchu. Společně můžeme vytvořit prostředí, kde je radost pracovat a které zároveň poskytuje tu nejlepší možnou péči pacientům.

pátek 30. srpna 2024

HEALTHCARE JOBS: Employer Branding ve zdravotnických zařízeních: Proč je klíčový pro budoucnost zdravotnictví



Ve světě, kde je trh práce stále více konkurenční, a kde každá firma i organizace bojuje o ty nejlepší talenty, nabývá na významu pojem, který v sobě skrývá daleko více, než se na první pohled zdá – employer branding. Zatímco tento pojem se často skloňuje v souvislosti s technologickými giganty, bankami nebo start-upy, mnohem méně se mluví o jeho klíčové roli v prostředí zdravotnických zařízení. Přitom právě zde je employer branding, neboli "značka zaměstnavatele," více než důležitý.

Co je Employer Branding a proč je pro zdravotnická zařízení tak důležitý?

Employer branding, volně přeloženo jako budování značky zaměstnavatele, je proces, kterým organizace systematicky formuje a propaguje svou pověst jako ideálního zaměstnavatele. Jedná se o strategii, která zahrnuje vytváření pozitivního pracovního prostředí, rozvoj firemní kultury a komunikaci hodnot a benefitů, které organizace nabízí.

Ale proč by se měla zdravotnická zařízení touto strategií zabývat? Odpověď je jednoduchá: zdravotnictví stojí před bezprecedentními výzvami. Stárnoucí populace, nárůst chronických nemocí, technologická transformace, pandemie – to vše klade na zdravotnické organizace obrovské nároky. V této situaci potřebují nejen schopné lékaře a sestry, ale i angažované, motivované a loajální zaměstnance, kteří budou ochotni čelit těmto výzvám. A právě zde přichází na scénu employer branding.

Zdravotnictví na rozcestí: Potřeba Employer Brandingu...

Pokud se zamyslíme nad tím, co je skutečným základem kvalitní zdravotní péče, zjistíme, že to nejsou jen moderní přístroje nebo špičkové léky. Jsou to především lidé – lékaři, sestry, laboranti, terapeuti a další zdravotnický personál, kdo utváří tvář zdravotnického zařízení. Jejich profesionalita, odbornost, ale i lidský přístup rozhodují o tom, jak se pacient cítí, zda je ochoten se do zařízení vracet, a zda ho doporučí svým blízkým.

Nicméně, zdravotnická zařízení se v posledních letech potýkají s kritickým nedostatkem pracovních sil. Stále více lékařů a sester zvažuje odchod do zahraničí, nebo do jiných odvětví, kde je práce méně náročná a finanční ohodnocení často mnohem lepší. Navíc mladší generace, která právě vstupuje na pracovní trh, klade mnohem větší důraz na pracovní prostředí, rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a hodnoty organizace. Zdravotnická zařízení se tak ocitají na rozcestí. Pokud nebudou schopna zaujmout a udržet si ty nejlepší talenty, bude to mít přímý dopad na kvalitu péče, kterou poskytují.

Jak Employer Branding může pomoci...

Dobře navržený a efektivně realizovaný employer branding může přinést několik klíčových výhod:

1. Přilákání Talentů: Silná značka zaměstnavatele je jako magnet. Zdravotnické zařízení, které je vnímáno jako skvělé místo k práci, kde jsou zaměstnanci oceňováni, podporováni a kde mají možnost růstu, bude přirozeně přitahovat více kvalifikovaných uchazečů. To je zvláště důležité v době, kdy o špičkové zdravotníky bojují organizace po celém světě.

2. Udržení Stávajících Zaměstnanců: Pozitivní pracovní prostředí, kde zaměstnanci cítí, že jejich práce má smysl a že jsou za ni adekvátně odměněni, přispívá k jejich loajalitě a snižuje fluktuaci. Ve zdravotnictví, kde každé obsazení pracovní pozice trvá měsíce, je udržení zkušených odborníků klíčové.

3. Zvýšení morálky a angažovanosti: Dobře nastavený employer branding, který zahrnuje pravidelné komunikace se zaměstnanci, podporu profesního rozvoje, ale i jednoduché projevy uznání, může vést k vyšší morálce zaměstnanců. Ti se pak cítí být součástí něčeho většího, což se pozitivně projevuje na jejich každodenní práci.

Konkrétní kroky, jak může zdravotnické zařízení budovat employer branding...

Ale jak toho dosáhnout v praxi? Zde je několik osvědčených kroků, které mohou zdravotnická zařízení podniknout:

1. Komunikace a Transparentnost: Otevřená komunikace o cílech organizace, výzvách, kterým čelí, a úspěších, které dosáhla, pomáhá zaměstnancům lépe porozumět, kde se jejich práce nachází v širším kontextu. Transparentnost ohledně rozhodování posiluje důvěru.

2. Podpora profesního rozvoje: Investice do vzdělávání a rozvoje zaměstnanců je klíčová. Možnost růstu, rozvoje kariéry, a zapojení do odborných konferencí nebo workshopů, pomáhá nejen udržet, ale i motivovat zaměstnance.

3. Vytváření podpůrné kultury a péče o Well-being: Práce ve zdravotnictví je psychicky a fyzicky náročná. Proto je nezbytné vytvářet prostředí, kde se zaměstnanci cítí podporováni, a kde se dbá na jejich duševní a fyzické zdraví. To může zahrnovat například nabídku flexibilních pracovních úvazků, podporu v oblasti mentálního zdraví nebo zajištění odpočinkových zón.

Employer Branding jako dlouhodobá investice...

Zdravotnická zařízení, která se zaměří na budování své značky jako zaměstnavatele, nebudou jen konkurenceschopnější, ale i lépe připravena čelit budoucím výzvám. Employer branding není krátkodobá kampaň, ale dlouhodobá investice, která přináší ovoce v podobě lepší kvality péče, nižší fluktuace zaměstnanců a celkově silnější pozice na trhu práce.

Pokud se zdravotnická zařízení chopí této příležitosti a začnou aktivně budovat svou značku zaměstnavatele, budou lépe vybavena nejen k tomu, aby čelila současným výzvám, ale také aby prosperovala v budoucnosti, kde se bude stále více dbát na to, jakým zaměstnavatelem je. 

Employer branding ve zdravotnictví není jen marketingová strategie – je to otázka přežití a rozvoje v rychle se měnícím světě. A je čas začít hned teď.

Líbí se vám článek a máte zájem o spolupráci? Napište mi: human.exploration@gmail.com 

pátek 16. srpna 2024

Co lékaři oceňují na sestrách?

V komplikovaném světě zdravotnictví, kde každé rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky, jsou lékaři závislí na mnoha faktorech, které ovlivňují výsledky jejich práce. Jedním z klíčových aspektů, které lékaři často vyzdvihují, je spolupráce lékařů se sestrami.

Sestry představují neocenitelný pilíř péče, který lékařům umožňuje poskytovat pacientům tu nejlepší možnou léčbu. Propátral jsem internet, abych našel odpověď na otázku, co lékaři na sestrách nejvíce oceňují?

Odbornost a zkušenosti: Neocenitelná opora v rozhodování

V okamžicích, kdy čas hraje zásadní roli, jsou to právě sestry, jejichž odborné znalosti a dlouholeté zkušenosti přinášejí do týmu klid a jistotu. Lékaři oceňují schopnost sester rozpoznat kritické situace dříve, než se plně rozvinou, a včas na ně upozornit. Tím, že sestry tráví s pacienty většinu času, dokáží zachytit i ty nejmenší změny v jejich stavu, které by jinak mohly zůstat bez povšimnutí.

Lékaři vědí, že sestry nejsou jen „prodlužovací rukou“ jejich pokynů, ale také partnery v rozhodování. Jejich schopnost poskytnout důležité informace v kritických okamžicích je pro lékaře neocenitelná, což často vede k přesnějším diagnózám a efektivnější léčbě.

Spolupráce a komunikace: Klíč k úspěšné péči

Zdravotní péče je kolektivní snahou a její úspěch závisí na kvalitní komunikaci a spolupráci mezi všemi členy týmu. Lékaři oceňují, když mohou spoléhat na sestry, které dokáží efektivně předávat informace a koordinovat různé aspekty péče o pacienty. Tato komunikace je zvláště důležitá v prostředí, kde se vše odehrává rychle a bezchybná výměna informací může být otázkou života a smrti.

Sestry jsou často prostředníky mezi lékaři a pacienty, přičemž zajišťují, aby lékaři měli k dispozici všechny relevantní informace pro svá rozhodnutí. Tím, že sestry zajišťují, že lékaři jsou neustále informováni o stavu pacienta, přispívají k efektivnímu fungování celého zdravotnického týmu.

Empatie a podpora: Lidská stránka péče

Lékaři si uvědomují, jak důležitá je empatie v procesu léčení, a sestry jsou pro ně neocenitelnými partnery v této oblasti. Zatímco lékaři se často soustředí na medicínské aspekty péče, sestry poskytují pacientům emocionální podporu, která je pro jejich uzdravení často stejně důležitá. Lékaři oceňují schopnost sester naslouchat pacientům, chápat jejich obavy a přinášet jim útěchu v těžkých chvílích.

Tato lidská stránka péče je pro lékaře důležitá nejen z hlediska pacientů, ale i pro udržení pozitivního a podporujícího pracovního prostředí. Sestry hrají klíčovou roli v udržování atmosféry, která je nezbytná pro efektivní a harmonickou spolupráci.

Bezpečnost pacienta: Neúnavní strážci kvality péče

Lékaři se na sestry spoléhají jako na klíčové partnery v zajišťování bezpečnosti pacientů. Sestry jsou často první, kdo identifikuje potenciální problémy, a jejich rychlá reakce může být rozhodující pro prevenci komplikací. Lékaři oceňují ostražitost sester a jejich schopnost neustále monitorovat pacienty, což je základním kamenem zajištění vysoké úrovně péče.

Bezpečnost pacienta je pro lékaře absolutní prioritou, a právě sestry jsou tím neúnavným prvkem, který zajišťuje, že každý aspekt péče probíhá hladce a bez chyb.

Učební a podpůrná role: Společný růst a vzdělávání

Lékaři oceňují také roli sester v oblasti vzdělávání a podpory mladších kolegů. Sestry často fungují jako mentorky a průvodkyně pro nově příchozí lékaře a stážisty, poskytují jim cenné rady a praktické zkušenosti, které jsou nezbytné pro jejich profesní růst. Tato vzdělávací role je klíčová pro zajištění kontinuálního rozvoje zdravotnického týmu.

Lékaři vědí, že kvalitní péče není jen o současném výkonu, ale také o budoucnosti, kterou společně budují se svými kolegy. Sestry v tomto procesu hrají nepostradatelnou roli, což lékaři velmi oceňují.

Závěrem: Partnerství v péči o člověka

Lékaři si ve velké většině váží toho, co sestry do zdravotnického týmu přinášejí. Jejich odbornost, schopnost komunikace, empatie, důraz na bezpečnost a vzdělávací role jsou nepostradatelnými prvky, které zajišťují, že péče o pacienty je komplexní a kvalitní. V tomto dynamickém a náročném prostředí jsou sestry pro lékaře skutečnými partnery, na které se mohou spolehnout – a jejichž přínos je pro úspěch zdravotnického týmu neocenitelný.

Odkazy:
https://nurseslabs.com/im-doctor-heres-im-thankful-nurses/
https://allnurses.com/the-relationship-doctors-nurses-t56658/
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/12/01/01/42/the-hidden-value-of-mid-level-practitioners-in-cardiovascular-training
https://consultqd.clevelandclinic.org/the-importance-of-celebrating-and-recognizing-nurses


čtvrtek 8. srpna 2024

POLEMIKA: Rozdíl mezi pojmem vytížení sester a vnímanou zátěží sester

Ministerstvo zdravotnictví realizuje pilotní projekt s názvem "Měření ošetřovatelské zátěže", o kterém tvrdí, že měří zátěž sester. Jenže tak to úplně není. Zátěž sester zahrnuje nejen kvantitativní aspekty jejich práce, ale také kvalitu jejich pracovního života, emocionální a psychologické faktory, které tento projekt nezahrnuje. Pilotní projekt se zaměřuje na objektivní ukazatele, které měří vytížení sester, ale nepostihuje celkovou zátěž, jak ji vnímají samotné sestry.

Vytížení sester...

Vytížení sester lze kvantifikovat prostřednictvím objektivních měření a ukazatelů. Pilotní projekt Ministerstva zdravotnictví se zaměřuje na tyto konkrétní ukazatele:

1. Časová náročnost poskytované péče dle vykázaných individuálních výkonů.
2. Denní obrátka pacientů.
3. Průměrná délka hospitalizace propuštěných pacientů.
4. Podíl standardních ošetřovacích dnů u pacientů sledovaných pracovišť.
5. Důvod přijetí pacienta na sledované pracoviště.
6. Vykázané kategorie pacienta.
7. Počet vykázaných ošetřovacích dnů dle kalendářních dnů.
8. Počet zemřelých pacientů na pracovišti.

Tyto ukazatele poskytují objektivní data, která mohou být analyzována za účelem zlepšení pracovní organizace a personálního zabezpečení. 

Vnímaná zátěž sester...

Na rozdíl od objektivního vytížení je vnímaná zátěž sester subjektivním fenoménem, který zahrnuje psychologické a emocionální aspekty jejich práce. Tato zátěž může být ovlivněna několika faktory, které nejsou vždy kvantifikovatelné:

1. Emocionální náročnost - práce s pacienty, zvláště v případě kritických nebo terminálních stavů, nebo na psychiatrii.
2. Psychologický tlak - vyplývající z očekávání a odpovědnosti za zdraví pacientů.
3. Vliv pracovního prostředí a mezilidských vztahů na oddělení.
4. Stres z nedostatečné podpory či špatné komunikace s nadřízenými a kolegy.
5. Fyzická únava spojená s dlouhými směnami a náročnými fyzickými úkoly.

Chybějící ukazatele v projektu...

Přestože pilotní projekt zahrnuje mnoho důležitých ukazatelů vytížení sester, některé klíčové aspekty vnímané zátěže nejsou zahrnuty:

1. Míra pracovní spokojenosti a její vztah ke stresu a vyhoření.
2. Kvalita mezilidských vztahů na pracovišti.
3. Psychologická podpora dostupná sestrám.
4. Individuální vnímání pracovní zátěže a její vliv na osobní život.
5. Možnosti dalšího vzdělávání a profesního rozvoje.
6. Míra organizační resilience pracoviště (např. personální zálohy pro případ výpadků)

Závěr...

Rozdíl mezi vytížením a vnímanou zátěží sester je podstatný pro komplexní porozumění jejich pracovním podmínkám. Zatímco pilotní projekt Ministerstva zdravotnictví nabízí cenná data o vytížení sester, je důležité také zohlednit subjektivní aspekty vnímané zátěže. Pouze kombinace těchto přístupů může vést k opravdovému zlepšení pracovních podmínek sester a k optimalizaci jejich pracovního prostředí, což je nezbytné pro poskytování kvalitní a bezpečné péče pacientům.