Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Vítejte na blogu projektu, který se věnuje jedné z nejaktuálnějších výzev dnešního zdravotnictví: lidským zdrojům. Věřím, že kvalitní a bezpečná péče začíná u spokojených a motivovaných zdravotníků. Mým cílem je zatraktivnit práci ve zdravotnictví a zásadně zlepšit pracovní podmínky těch, kteří denně pečují o naše zdraví. Zaměřuji se na klíčové oblasti jako jsou lidské zdroje, organizační resilience zdravotnických týmů v zátěžových situacích, efektivní leadership, pozitivní firemní kultura a zdravý životní styl ve zdravotnictví. Chci inspirovat a pomáhat nejen jednotlivým zdravotníkům, ale i celým organizacím, aby společně mohli poskytovat špičkovou péči s radostí a profesionalitou. Připojte se ke mně na cestě k lepšímu zdravotnictví, kde je spokojený personál základem úspěchu. Společně můžeme vytvořit prostředí, kde je radost pracovat a které zároveň poskytuje tu nejlepší možnou péči pacientům.

pondělí 22. července 2024

Co sestry nemají rády na chování lékařů?

V
ztahy mezi zdravotnickým personálem jsou klíčové pro fungování zdravotnických zařízení a kvalitu péče o pacienty. Zvláště důležitá je interakce mezi lékaři a sestrami, kteří tvoří páteř zdravotnického systému. Bohužel, ne vždy je tato spolupráce ideální. Podívejme se na některé aspekty chování lékařů, které sestry vnímají negativně.

1. Arogance a nadřazenost

Mnoho sester uvádí, že se setkávají s arogantním a nadřazeným chováním ze strany některých lékařů. Toto chování se projevuje ignorováním názorů a nápadů sester, což může vést k pocitům méněcennosti a demotivaci. Je důležité si uvědomit, že sestry jsou vysoce kvalifikovaní profesionálové s cennými zkušenostmi a jejich pohled na péči o pacienta je nenahraditelný.

2. Nedostatečná komunikace

Efektivní komunikace je základem každého úspěšného týmu, a ve zdravotnictví to platí dvojnásob. Sestry často zmiňují problémy s nedostatečnou nebo nejasnou komunikací ze strany lékařů. To může zahrnovat nedostatečné sdílení důležitých informací o pacientech, nejasné instrukce nebo nerealistická očekávání. Dobrá komunikace je klíčová nejen pro efektivitu práce, ale především pro bezpečnost pacientů.

3. Nevhodné chování a hrubost

Alarmující je výskyt nevhodného chování některých lékařů vůči sestrám. To může zahrnovat křik, sarkasmus, ponižování, a v nejhorších případech i sexuální obtěžování a diskriminaci na základě pohlaví. Takové chování vytváří toxické pracovní prostředí, snižuje morálku týmu a může vést k vyhoření personálu.

4. Nedostatek respektu

Respekt je základním kamenem každého profesionálního vztahu. Bohužel, mnoho sester se setkává s nedostatkem respektu ze strany lékařů. To se může projevovat nejen v osobní interakci, ale i v neocenění odborných znalostí a zkušeností sester. Respektující přístup je klíčový pro budování pozitivního pracovního prostředí a zlepšení kvality péče o pacienty.

5. Ignorování pracovní zátěže

Sestry často čelí vysoké pracovní zátěži, která může být někdy přehlížena lékaři. Nerealistické požadavky nebo příkazy, které neberou v úvahu aktuální vytížení sester, mohou vést k frustraci, stresu a potenciálně i k chybám v péči o pacienty.


Cesta k lepší spolupráci...

Pro zlepšení vztahů mezi lékaři a sestrami je klíčové, aby lékaři:

1. Projevovali respekt k odbornosti a zkušenostem sester
2. Zlepšili komunikaci a byli otevření dialogu
3. Byli ochotni naslouchat názorům svých kolegů
4. Uvědomovali si pracovní zátěž sester a přizpůsobili tomu své požadavky
5. Aktivně pracovali na vytváření pozitivního pracovního prostředí

Jaké další věci vám na chování lékařů vadí? Napište mi to do komentářů na sociálních sítích... Lékaři... A co vám nejvíc vadí na sestrách...??

Zlepšení těchto aspektů může výrazně přispět k lepší atmosféře na pracovišti, zvýšení efektivity práce a v konečném důsledku k poskytování kvalitnější péče pacientům. Je důležité si uvědomit, že zdravotnictví je týmová práce a úspěch závisí na vzájemném respektu a spolupráci všech členů týmu.

Zdroje:

PAVITHRA, Antoinette, Neroli SUNDERLAND, Joanne CALLEN a Johanna WESTBROOK. Unprofessional behaviours experienced by hospital staff: qualitative analysis of narrative comments in a longitudinal survey across seven hospitals in Australia. BMC Health Services Research [online]. 28 March 2022, 22, č. 410. ISSN 1472-6963. Dostupné z: https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-022-07763-3

SIEDLECKI, Sandra L. a Eric D. HIXSON. Relationships Between Nurses and Physicians Matter. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing [online]. 30 September 2015, 20(3). Dostupné z: https://ojin.nursingworld.org/MainMenuCategories/ANAMarketplace/ANAPeriodicals/OJIN/TableofContents/Vol-20-2015/No3-Sept-2015/Articles-Previous-Topics/Relationships-between-Nurses-and-Physicians-Matter.html

https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-022-07763-3 https://www.psychologytoday.com/us/blog/catching-homelessness/202104/nurse-bullying-is-real
https://ojin.nursingworld.org/MainMenuCategories/ANAMarketplace/ANAPeriodicals/OJIN/TableofContents/Vol-20-2015/No3-Sept-2015/Articles-Previous-Topics/Relationships-between-Nurses-and-Physicians-Matter.html) https://allnurses.com/nurses-hate-doctors-t225691/