Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Vítejte na blogu projektu, který se věnuje jedné z nejaktuálnějších výzev dnešního zdravotnictví: lidským zdrojům. Věřím, že kvalitní a bezpečná péče začíná u spokojených a motivovaných zdravotníků. Mým cílem je zatraktivnit práci ve zdravotnictví a zásadně zlepšit pracovní podmínky těch, kteří denně pečují o naše zdraví. Zaměřuji se na klíčové oblasti jako jsou lidské zdroje, organizační resilience zdravotnických týmů v zátěžových situacích, efektivní leadership, pozitivní firemní kultura a zdravý životní styl ve zdravotnictví. Chci inspirovat a pomáhat nejen jednotlivým zdravotníkům, ale i celým organizacím, aby společně mohli poskytovat špičkovou péči s radostí a profesionalitou. Připojte se ke mně na cestě k lepšímu zdravotnictví, kde je spokojený personál základem úspěchu. Společně můžeme vytvořit prostředí, kde je radost pracovat a které zároveň poskytuje tu nejlepší možnou péči pacientům.

středa 22. května 2024

Nebojácná nemocnice: Význam psychologického bezpečí pro kvalitu a bezpečnost ve zdravotnictví

Chcete zlepšit kvalitu a bezpečnost péče, kterou poskytujete? Klíčem může být něco, co se často přehlíží: a sice psychologické bezpečí zdravotnického personálu. V nejnovějším článku na blogu MEN IN NURSING CZ se ponoříme do toho, jak otevřená komunikace, podpora týmové spolupráce a pozitivní organizační kultura nejen zvyšují spokojenost zaměstnanců, ale přímo ovlivňují kvalitu péče poskytované pacientům. Ukážeme si, proč je důležité budovat prostředí, kde se chyby nekritizují, ale poučí se z nich, a jak toto prostředí vede k inovacím a lepším výsledkům v péči. Přečtěte si o významu psychologického bezpečí a zjistěte, jaké kroky můžete podniknout pro jeho zlepšení ve vašem pracovním prostředí.

Proč je tedy psychologické bezpečí tak důležité? Jak může budování prostředí, kde se chyby nekritizují, ale poučí se z nich, vést k inovacím a lepším výsledkům v péči? Přečtěte si dále a zjistěte, jaké kroky můžete podniknout pro jeho zlepšení ve vašem pracovním prostředí.

Co je psychologické bezpečí a proč je ve zdravotnictví klíčové?

Psychologické bezpečí je charakterizováno jako pracovní prostředí, kde se zaměstnanci mohou bez obav vyjadřovat, sdílet názory a obavy, aniž by se museli obávat negativních následků. Ve zdravotnictví má toto bezpečí zásadní význam pro efektivitu týmové práce a kvalitu poskytované péče.

Klíčové faktory ovlivňující psychologické bezpečí:

1) Vedení: Empatické a podporující vedení je základem pro vytváření důvěry a bezpečí v týmech.
2) Organizační kultura: Kultura, která podporuje otevřenost a učení se z chyb, podporuje psychologické bezpečí, zatímco kultura založená na trestech a strachu z chyb může mít opačný efekt.
3) Vzájemná komunikace: Otevřená a respektující komunikace je základem pro budování psychologického bezpečí.
4) Podpora mezi členy týmu: Solidarita a vzájemná podpora jsou klíčové pro vytváření prostředí, kde se lidé cítí bezpečně.



Vztah mezi psychologickým bezpečím a kvalitou zdravotní péče...

Studie ukazují, že týmy s vyšším stupněm psychologického bezpečí pracují efektivněji, což vede k lepší spolupráci, sdílení informací a proaktivnímu hledání způsobů, jak zlepšit péči. Naopak, nedostatek psychologického bezpečí může vést k zatajování chyb a snížené ochotě k týmové spolupráci, což má negativní dopad na kvalitu péče.

Jak psychologické bezpečí ovlivňuje bezpečnost ve zdravotnictví?

Nedostatečné psychologické bezpečí může vést k podcenění rizik a nedostatečnému hlášení chyb. Na druhé straně, vysoká úroveň psychologického bezpečí podporuje klima, kde je bezpečnost péče prioritou a chyby jsou vnímány jako příležitosti k učení, což snižuje výskyt nežádoucích událostí.

Inteligentní chybování jako cesta k inovaci...

Profesorka Amy Edmondson z Harvard Business School (která mimo jiné vedla i výzkum zaměřený na týmy ve zdravotnictví) zdůrazňuje koncept "inteligentního chybování" jako způsob, jak podporovat inovace a zlepšení (nejen) ve zdravotnickém prostředí. Tento přístup umožňuje jednotlivcům a týmům se učit z chyb bez obavy z trestu, což podporuje experimentování a zlepšování praxe.

Edmondson ve své knize "Nebojácná organizace": Vytváření psychologické bezpečnosti na pracovišti pro učení, inovace a růst poskytuje praktické návody pro týmy a organizace, které to myslí s úspěchem v moderní ekonomice vážně. Úspěch vyžaduje neustálý příliv nových nápadů, nových výzev a kritického myšlení, což může vzniknout jen v prostředí, kde se lidé cítí bezpečně sdílet své myšlenky a učit se z chyb.

Edmondson vysvětluje, že psychologické bezpečí je důvěra v to, že člověk nebude za svou upřímnost trestán nebo ponížen. V prostředí, kde je toto bezpečí přítomné, se zaměstnanci nebojí riskovat, přiznat chybu nebo přinést nové nápady.

Studie ukazují, že týmy s vysokou úrovní psychologického bezpečí jsou inovativnější a efektivnější. Tato prostředí podporují otevřenou komunikaci a spolupráci, což vede k lepším rozhodnutím a rychlejšímu řešení problémů.

Amy Edmondson také uvádí, že lídři hrají klíčovou roli v vytváření a udržování psychologického bezpečí. Musí být přístupní, podporovat otevřenou komunikaci a aktivně ukazovat, že si váží názorů a zpětné vazby od svých podřízených.

Pro budování psychologického bezpečí je zásadní inkluzivita. Každý člen týmu by měl mít pocit, že jeho názor je ceněný a respektovaný. To zahrnuje aktivní naslouchání a zahrnutí různých perspektiv do rozhodovacího procesu.

Závěr...

Zlepšení psychologického bezpečí ve zdravotnických týmech není jen otázkou lidskosti, ale i způsob, jak zvýšit efektivitu a bezpečnost péče o pacienty. Je to investice do kvality a bezpečnosti, která se může vyplatit v mnoha aspektech péče o pacienty.

Doporučená literatura:

1. "The impact of psychological safety and learning behavior on mistake management: evidence from a simulation study in healthcare" - Griffin MA, Curcuruto M, Stankov L. (2017)
2. "Psychological safety and error reporting within NHS trusts" - Watt A, Cameron A, Sturm L, Lannigan A. (2020)
3. "The Relationship Between Psychological Safety and Patient Safety Climate: A Meta-Analysis" - Hall LH, Johnson J, Watt I, Tsipa A, O'Connor DB. (2016)
4. Edmondson, Amy C. (2018). *The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth*. Wiley. ISBN: 978-1-119-47726-6.