Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

úterý 13. března 2018

Novičok - bojový nervový plyn a první pomoc proti jeho účinkům

 
Byla neděle 4. března 2018, když na cestě z večeře v britském městě Salizbury zkolabovali dva lidé. Bývalý příslušník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal a jeho dcera Julia, se vraceli z večeře v nedaleké pizzerii. Krátce na to po cestě domů upadli do bezvědomí. Stejný osud pak potkal i místního policistu, který jim přispěchal na pomoc. Příčina byla zjištěna několik dní po té. Zatím, co všichni tři bojují o život v nemocnici, britští armádní specialisté potvrdili, že šlo o otravu nervovým plynem.  
 

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/britove-po-utoku-nervovym-plynem-povolali-do-salisbury-180-vojaku-20180309.html

Do britského Salisbury bylo v pátek povoláno více než 180 příslušníků armády a v celém městě byla přijata velmi přísná bezpečnostní opatření. Armáda prováděla dekontaminaci restaurace, několika veřejných míst i sanitky, která převážela postižené. Důvod k obavám je velký. Příčinou otravy je totiž vysoce sofistikovaná bojová chemická látka, vyvinutá v bývalém Sovětském svazu, která nese název "Novičok". 

Novičok patří mezi skupinu látek, kterým říkáme "inhibitory acetylcholinesterázy", do které patří například známé bojové látky, jakými jsou sarin, soman, tabun, nebo VX. Tyto látky blokují funkci acetylcholinesterázy a způsobují tak akumulaci acetylcholinu v synaptických štěrbinách. To způsobuje nervosvalovou paralýzu  v celém těle, což vede k smrti udušením protože paralyzovány jsou i dýchací svaly. A problém je, že novičok má 5-8x více smrtící účinky, než výše jmenované bojové chemické látky. Dalším problémem je to, že proti novičoku nejsou účinné běžné plynové masky, či ochranné obleky.
 
O tomto plynu toho není moc známo. Některé informace říkají, že jde o směs dvou netoxických látek, které se stávají smrtícími až po smíchání. Dále se ví jen to, že novičok může být ve formě velmi jemného prášku, plynu a nebo páry. Cesta průniku plynu do organismu je vdechnutí, kontaktem s kůží a sliznicemi. Jeho účinek se dostaví v čase od 30 sekund do dvou minut. Dostaví se křeče, slinění, zúžené zornice a zakalené oči. Následuje selhávání dechu, bezvědomí, kóma a smrt. Člověk se prostě udusí. 
 
První pomoc a postup při záchraně života postiženého je problematický. Před jakoukoliv zdravotnickou intervencí, musí proběhnout důkladná dekontaminace postiženého i okolí. Ta by měla být prováděna za pomocí ochranného oděvu. Postiženého je potřeba svléknout a důkladně umýt vodou a mýdlem. Musíte zkontrolovat, jestli na sobě nemá kontaktní čočky a oči musíte vypláchnout. Je potřeba vzít na vědomí, že jde o plyn těžší, než vzduch, proto se drží v níže položených místech. O tom, za jak dlouho vymizí však relevantní informace nejsou.
 
Co nejdříve je nutné podat kyslík a zahájit mechanickou podporu dýchání. Specifická léčba pak zahrnuje podání antidota, jako je atropin, pralidoxim, diazepam či lze (pokud je k dispozici) možno použít tzv. "combi-pen". 
 
Úspěšnost léčby otravy tímto plynem lze sledovat opakovanými odběry krve, kdy sledujeme hladinu enzymu acetylcholinesterázy. Pokud klesá, je léčba účinná.
 
Ani pak však není vyhráno. Novičok, tak jako i jiné bojové chemické látky, má trvalé následky a mohou se vyskytovat i genetická poškození.  
 
Jak to s trojicí postižených v popisovaném příběhu dopadne, to zatím nevíme. V době psaní článku stále bojují o život.

Zdroj:
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/novichok-agent