Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

čtvrtek 14. února 2019

Proč se novináři neptají sester?



Foto: Pavel Boháček/Men In Nursing CZ
Kdy jste naposledy dělali rozhovor s nějakou zdravotní sestrou? To byla jedna z otázek, která byla respondentům položena v jedné americké studii, která zkoumala zastoupení sester v amerických zdravotnických médiích. Výsledek byl tristní. Ve zdravotnických médiích byly sestry citovány jen ve 2%!! V těchto dvou procentech šlo o témata související pouze přímo s prací sester a nebo například v souvislosti s nedostatkem sester ve zdravotnictví. Ale názor sester na zdravotní politiku, otázky financování zdravotnictví, tak ten nikoho nezajímá...? 

Znáte to. V televizi běží zpravodajství a tam slyšíte... "Lékaři zachránili, lékaři si převzali do péče, naši lékaři ošetřili deset pacientů..." atd. V mediálním světě, jako by sestry nikoho nezajímaly. Přitom, co se týká péčí o zdraví, péčí o nemocné atd. odvádějí velmi podstatný kus práce. V České republice se o sestrách začalo mluvit prakticky až když došlo k jejich drastickému úbytku. Teprve teď veřejnosti začíná docházet, jak moc je důležitá práce sester, bez které by práce lékařů vyšla prakticky vniveč. Tak si musíme položit otázku proč tomu tak je?

Proč se novináři vlastně o sestry moc nezajímají?

Tak předně. Novináři vlastně nerozumí tomu, co sestra dělá. No, ono to není problém jen novinářů. Ukazuje se, že ani řada lékařů prostě nechápe, co je úkolem zdravotní sestry, jaké jsou její dovednosti, profesní unikátnost. A tady si dovolím malé rýpnutí. V našich podmínkách to netuší ani některé sestry.

Pracovníci nemocnic, kteří mají na starosti styk s veřejností se většinou odvolávají na lékaře. Je to pochopitelné. Ve většině nemocnic lékaři "vládnou". To je vlastně podstata biomedicínského modelu. Vždyť v kolika nemocnicích je například ředitelem sestra? Já si pamatuji jen na jeden příklad... Přitom management zdravotnictví studují také sestry. Jenže na klíčových místech bývají většinou lékaři. A být dobrý lékař zdaleka není totéž, co být dobrý manažer. Přitom jsou to právě sestry, které často studují PhD a MBA programy, zabývají se problematikou managementu péče atd.

Sestry jsou skvělí edukační specialisté například v oblastech, jako je péče o rány, jako je diabetes, kardiovaskulární onemocnění atd. Nicméně jen málo kdy vidíme, že si novináři do TV do pořadu, zabývajícího se danými problematikami pozvou sestru. Těmi hvězdami jsou přeci lékaři ne? Jéénže, skvěle vzdělaná a zkušená sestra dokáže říci mnohem víc právě třeba o mnoha strastech života například diabetika, nebo stomika atd...


Ošetřovatelství nemá své hvězdy...?

Foto: Aleš Cmunt/Men In Nursing CZ
Většina lidí dokáže vyjmenovat několik slavných lékařských celebrit. Kardiochirurgové, neurochirurgové, prostě lékařské VIPky zaplňují vysílací časy televizí a titulní stránky časopisů. A sestry? Prd. A co na to novináři?

No... pro ně je velmi sexy a přitažlivé, když mohou seznámit své diváky s unikátním novým typem endoprotézy, pořídit fotogenické záběry chirurgů, operujících na operačním sále, či seznámit veřejnost s novou metodou. Doktoři se umí prostě prodat. A co sestry? Sestry nedělají nic, co je zajímavé a stálo by to za pozornost médií?

Evidence based studie o katetrových infekcích, péče o mrňata s velmi nízkou porodní váhou, nové, supermoderní obvazové materiály a postupy péče o rány a takto bych mohl pokračovat.

Mediální aktivita...

Být mnohem víc mediálně aktivní. To je jedna z cest, jak trochu víc zpropagovat náš nesmírně zajímavý obor. Aktivně představovat pokroky a novinky nikoliv jen v LÉČBĚ, ale právě i v PÉČI o pacienty, zajímavé příběhy pacientů a jejich sester. Je potřeba jít trochu médiím naproti a ukázat novinářům, že nejen lékaři dělají v našem zdravotnictví kus práce. Ukázat jim, že bez nás, bez sester, by to nešlo. 

Mrkněte na: