Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pátek 15. března 2019

Výprava do (možné?) budoucnosti českého zdravotnictví

W.carter/Wikipedia/BY-SA 4.0
Vyber si jednu z pilulek. Pokud si vybereš červenou... Zavři blog, nebo vůbec neklikej na odkaz a článek nečti. Mohl by ti způsobit emocionální újmu... A to nechceme ne? Ale jestli jsi zvědavý/á a jen tak něco tě nerozhodí, tak si vyber modrou pilulku. Ale pozor... čeká tě cesta plná nástrah. Fikce, jakási simulace, která vznikla v neuronových sítích kdesi hluboko v útrobách mého (né vždy dokonale fungujícího a předpověditelného) mozku. Čeká tě výprava do budoucnosti českého zdravotnictví.

Jestli čteš tahle slova, patrně jsi zvědavý/á jako vopice, ale to je dobře. Píše se rok 2030 a my stojíme v átriu nějaké velké nemocnice... Na první pohled jde o supermoderní a ekologickou budovu. Kolem nás se pohybuje personál ve skvěle padnoucím, pestrobarevném oblečení. Pacienty poznáváme podle identifikačních cedulek na ruce... Jsou v civilu, takže si je můžeme snadno splést s běžným návštěvníkem nemocnice. 

Konec nemocničních oddělení...
Pacientská část nemocnice je rozdělena na několik částí. 1) Emergency s místem, kam najíždí sanitky a přistávají drony. 2) Lékařské křídlo, to je křídlo, kde jsou kanceláře a ambulance lékařů, operační sály, ale také moderní diagnostické technologie a laboratoře a jsou tam také ICU. A pak je tam další křídlo, které vypadá spíše jako hotel. Tedy křídlo č. 3) tzv. multioborová lůžková jednotka. Ta však není rozdělena... jako interna, chirurgie, ortopka, kardio atd... Je zde prostě část všeobecných interních lůžek a část chirurgických lůžek a ještě jeden velký blok, a sice křídlo dlouhodobé péče a rehabilitace. Několik pokojů je vyhrazeno pro děti a protože jde o velkou nemocnici, je tu i porodní dům.

Jak nemocnicí procházíme, vidíme další zajímavou věc... Na oddělení pracují jen týmy sester různé kvalifikace a dalších specializovaných pracovníků. Ti všichni se starají o široké spektrum pacientů. Lékaře tu téměř nepotkáte... Tedy ano potkáte. A sice šéflékaře interního na interních a šéflékaře chirurgického na chirurgických lůžkách. Většina ostatních se většinu času zdržuje ve svých ordinacích, na sálech na EMERGENCY a na ICU. Dostupnost lékaře je tedy odstupňována dle priorit. Nejvíc jich je stále přítomných samozřejmě na ICU. Na všeobecných lůžkách o pacienty pečují sestry, pravidelně je vyšetřují a lékaře volají v případě potřeby. Ty sestry "umí všechno". Ty nejkvalifikovanější mají různé další oborové specializace. Těch nejkvalifikovanějších je menšina. Mají k ruce řadu asistentů a asistentek. Podobné je to i na křídle dlouhodobé péče, které je největší. Na těchto odděleních je uplatňován spíše ošetřovatelský model péče... Zapomněl jsem dodat ještě jednu věc. Poměr mezi muži a ženami je v ošetřovatelském personálu téměř vyrovnaný. Je úplně normální, že sestry jsou i muži.

Jediná nemocnice v kraji...
Je to jediná větší nemocnice v kraji. Ano, v okolí je ještě několik menších nemocnic, ale v těch se nachází jen cosi jako služba první pomoci, malé oddělení všeobecných lůžek a lůžkový fond následné péče. Akutní pacienti ze širokého okolí bývají prvotně ošetřeni v těchto malých nemocnicích a pacienti, u kterých to vyžaduje stav, jsou odesláni do nemocnice velké. Ty nejakutnější případy míří do velké nemocnice ihned. Ženy rodí doma, a nebo v soukromých porodních domech. Většina neakutní péče je v rukou rodinných a privátních lékařů. V kraji je i několik menších hospiců a několik agentur domácí péče.

Účinek modré tabletky začíná pomalu vyprchávat a my se vracíme do reality dneška... 
A teď milí čtenáři několik otázek k diskuzi na facebooku pro vás...
Myslíte si, že výše uvedený článek je jen výplodem mozku šíleného blogera, který si vzal modrou tabletku :-D :-D... A nebo ne? Může na téhle vizi budoucnosti něco být? A z čeho jsem při psaní textu vycházel? :-D