Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

čtvrtek 5. března 2020

Kdo je to SESTRA?

Obor ošetřovatelství, a tedy sestry, tvoří největší část pracovní síly v oblasti zdravotnictví. V TV a jiných médiích u nás slyšíme stále "lékaři zachránili". nebo "lékaři ošetřili". Lékaři stále nejvíc ovlivňují také zdravotní politiku státu, šéfují nemocnicím, vyjadřují se ke všemu - často i k tomu, co s jejich oborem nijak nesouvisí a dokonce i k záležitostem sester. Proč tomu tak je? 

Stále dokola slýchám, jak sestrám stačila "zdrávka" a že to byla výběrová škola. Sestry však vždy pracovaly jen jako podřízené lékařům, plnily jejich ordinace, spoustu práce dělaly i za ně a ve volném čase šudlaly poličky desinfekcí. Názor sester v podstatě nikoho nezajímal. Jsou to přeci jen pomocnice lékařů.

V kontrastu s tím, ve vyspělých zemích, jakými jsou USA, nebo Kanada, je profese sestry (RN) hodnocena jako jedna z nejdůvěryhodnějších profesí vůbec. Z málo vzdělaných ošetřovatelek, které byly něco jako lepší služky, se profese sestry začala vyvíjet a ze sester se začaly postupně stávat vysoce kvalifikovaní, vysokoškolsky vzdělaní odborníci v péči o člověka ve zdraví a v nemoci a to až na doktorském stupni vzdělání.

Slovo, že sestra je partnerem lékaře v multioborovém týmu, který pečuje o pacienta přestává být jen fráze. Od praktické sestry až po PhD v ošetřovatelství je velmi dlouhá cesta. Je věcí každé sestry kam až se vypracuje. Každá sestra by měla dostat šanci ukázat co v ní je a za své úsilí by měla získat patřičnou satisfakci a to nejen morální, ale i finanční.

Pokud se toto stane, povolání sestry se stane velmi přitažlivé i pro muže. Ti tvoří nezanedbatelnou pracovní sílu v zemi. V USA tvoří muži celkem 11% sester a jejich počet stále stoupá. Muži s sebou přinesou do nemocnic větší vyváženost kolektivů, personální stabilitu a ve svém důsledku i tlak na větší růst mezd.

Veřejnost by měla vědět, že i sestry jsou lidé, kteří pečují o zdraví spoluobčanů, jsou to lidé, kteří působí preventivně a starají se také o kvalitu péče o ně a o jejich komfort v době nemoci. Sestry provázejí člověka v péči o jeho zdraví od prvního nádechu až po poslední výdech.