Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

úterý 7. ledna 2020

Worry Faktor, aneb proč by lékaři měli brát sestry vážně...

Ilustrační foto pro MIN CZ: Taylor Denson,
ARO - Thomayerova Nemocnice
Šikovná a vnímavá sestra je často tím, co stojí mezi životem a smrtí pacienta. Sestra je většinou tím, kdo volá k pacientovi lékaře, děje-li se něco čemu je nutné věnovat pozornost, nebo hrozí-li rozvoj závažných komplikací. Sestry jsou pacientům na blízku 24h denně a často si všimnou i drobných, zatím nenápadných změn v chování, nebo v symptomech pacienta, které se později mohou rozvinout do fatálních komplikací. Sestry například častěji intuitivně kontrolují pacienty, kteří se "jim prostě nějak nezdají". Intuici sester nelze podceňovat... To ukázala i tahle zajímavá studie...  

Síla intuice...
"Ten pacient se mi nějak nezdá...", ten pocit zná každá všímavá sestra. A tak vezme tonometr a přeměří pacientovi krevní tlak, i když to zrovna nemá v ordinaci, nebo píchne glymču atp. Intuice zkušené sestry je někdy víc než moderní monitor fyziologických funkcí. Ale co to vlastně je ta intuice? Kde se bere a nakolik je spolehlivá? Zajímavou studii, publikovali vědci z Mayo Clinic v americkém Rochesteru. Intuici popisujeme jako náhlé poznání, chápání, či odhad, které však není výsledkem vědomého uvažování. Nakolik je však ona intuice spolehlivá?

Worry Factor...
Vědci oslovili 150 sester a požádali je, aby vyplněním pětibodového dotazníku určily ty pacienty, u kterých se obávají, že v následujících 24 hodinách u nich dojde k takovému zhoršení stavu, že k nim bude třeba povolat lékaře. Následně bylo provedeno vyhodnocení kterého se zúčastnili zkušení lékaři a sestry (Nurse Practitioners). Nikdo z hodnotitelů přesnosti odhadu sester přitom neměl s pacienty osobní kontakt a vývoj stavu hodnotili zkoumáním dokumentace pacientů. Výsledek experimentu byl zajímavý. Sestry odhadovaly zhoršení zdravotního stavu celkem u 492 pacientů. Tým hodnotitelů při tom také zjistil, že sestry které měly více než jeden rok praxe, předpověděly vývoj zdravotního stavu pacienta s přesností na 77% a sestry, které měly méně než jeden rok praxe, předpovídaly vývoj zdravotního stavu pacienta s přesností 66 procent. Toto subjektivní hodnocení zdravotního stavu pacientů sestrami výzkumníci nazvali "Worry Factor"

Sestry je třeba brát vážně...
Výzkum tak prakticky potvrzuje letitou zkušenost, že dobrá sestra je důležitější než sebedokonalejší monitor a že připomínky sester ke zdravotnímu stavu pacientů by lékaři neměli brát na lehkou váhu. Sestra je tak důležitým činitelem nejen v ošetřovatelské péči o pacienta, ale také v diagnostice a terapii.