Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

pondělí 7. srpna 2017

Vliv nedostatku sester na kvalitu péče

Akutní nedostatek sester, oddělení se zavírají, péče kolabuje a sestry, co zbyly jsou přetížené. Důvod? Inu... z "odpovědných míst" budete asi poslouchat žvásty o demografické situaci atd... Ale co si budeme povídat. Důvod, proč se většina sester musí vzdát své práce, kterou mají rády/i, je prostě to, že přesto, že je to práce nesmírně náročná a zodpovědná, je velmi podhodnocená. Místo toho, aby se stát snažil situaci řešit zatraktivněním oboru a za zodpovědnou práci řádně zaplatit, hledá zástupné problémy a ještě více komplikuje situaci např. ve zdravotnickém školství. Nejen, že do zdravotnictví nikdo nepřichází, ale celá tahle situace také vede ke chronickému přetížení zdravotnického personálu. K čemu to všechno povede? Inu, odnesou to hlavně pacienti. Takže tento článek je určen také jim.


Nedostatek sester a výskyt infekčních a zánětlivých komplikací...


Existuje celá řada odborných studií, kterých výsledky poukazují na přímou souvislost mezi nedostatkem zdravotnického personálu, kvalitou zdravotnické péče a výskytem komplikací a dokonce i úmrtností pacientů. Tak například v roce 2012 Jeannie Cimiotti, Linda Aiken a jejich kolegové, publikovali studii, která zkoumala souvislost mezi výskytem syndromu vyhoření u sester a četností katetrových infekcí. Jejich práce poukazuje na to, že jsou-li sestry vyčerpané, stoupá i výskyt těchto infekcí. Zajímavé bylo, že když se např. v Pennsylvánii podařilo snížit výskyt syndromu vyhoření z 30% sester, na procent deset, došlo ve stejném čase i k snížení výskytu katetrových infekcí o 4160 případů. Nedostatek sester nemá zdaleka dopad jen na výskyt katetrových infekcí. Podobné souvislosti byly prokázány také například u pneumónie.  

Více sester - méně úmrtí...


Existuje také celá řada studií, které poukazují na souvislosti mezi nedostatkem zdravotnického personálu a úmrtností pacientů. Tak například se ukázalo, že v nemocnicích, kde je nedostatečné personální zajištění, máte menší pravděpodobnost, že přežijete infarkt myokardu. Studie z roku 2015 ukázala, že s každým novým pacientem, přiděleným sestře klesá pravděpodobnost účinnosti CPR o 5%. Vědci dále spočítali, že každý pacient navíc přidělený sestře zvyšuje úmrtnost pacientů v průběhu 30 dní o 7%. A např. v  časopise International Journal of Nursing Studies, 46, (8), Aug. 2009, pp. 1092-1101, se  se objevila informace, že úmrtnost kojenců během 30 dní, se na odděleních JIP statisticky měnila podle toho, jak bylo oddělení personálně obsazeno. Tato úmrtnost stoupala na odděleních s podstavem sester.


Kvalita péče a bezpečnost pacientů...


V roce 2006 byla publikována studie "Missed Nursing Care: A Qualitative Study" , která odhalila, že mnoho ošetřovatelských úkonů nebylo správně odvedeno a to zejména: krmení, polohování, hygiena, edukace, emoční podpora i správné vedení dokumentace, a to za situace, kdy na oddělení byl nedostatek personálu. A nejen to. Je prokázáno, že podstav personálu má také vliv na bezpečnost pacientů, jedna ze studií například poukazuje na skutečnost, že právě sestry zachytí 86% ze všech chyb v preskripci léků lékaři. Základním předpokladem toho, aby procento zachycení těchto pochybení bylo co nejvyšší, je to, že sestry budou při podávání léků dodržovat pravidla a na svou práci se plně soustředit. Jestliže však je sestra přetížená, má na starosti nepřiměřeně vysoké množství pacientů, má-li hodně přesčasů a supluje-li práci ostatních členů zdravotnického týmu, nemůžeme od sestry čekat kvalitní a bezpečnou úroveň péče.

Co říci závěrem? No, snad jen tolik... současná situace ve zdravotnictví pomalu, ale jistě směřuje do stavu, kdy si krize ve zdravotnictví začne opravdu vybírat daň na životech pacientů, kterým už nebude možné garantovat kvalitní a bezpečnou péči. Státní nemocnice budou místem, kde se budou "léčit" ve špatných podmínkách "chudé masy" a kdo bude mít přeci jen rozum a peníze, si zaplatí soukromou, kvalitní péči v nemocnicích, kde na jednu sestru je mnohem méně pacientů. Zní to krutě... Ale zdravotní sestra je povolání jako každé jiné. Za svou práci - službu - chtějí sestry náležitě zaplatit. Pokud nedostanou plat, který je uspokojí, prostě nebudou tu práci dělat (jak se už vlastně děje).

Takže běžný pacient by měl pochopit jednu věc... Že supermoderní medicína je také medicínou extrémně drahou a zdravotní pojištění, které si platí, už zdaleka nepokryje náklady na léčbu, kdy den na ARO může klidně stát i 200 000Kč a víc. A že by bylo lepší, kdyby si zaplatil za jídlo v nemocnici, za sádru, nebo za banální návštěvu lékaře, či běžné léky. Pak by bylo možná dost peněz na ty skutečně těžce nemocné a na kvalitní péči o ně a na zaplacení personálu, který se o nemocné stará.

V odkazu mrkněte podrobně na další studie:
http://www.truthaboutnursing.org/faq/short-staffed.html